Jalkapallo antaa voimaa!

13.3.2017


KoiPS julkaisi viime viikolla uutisen kansainvälisen Futebol dá força -organisaation järjestämästä ensisijaisesti 2000-04 syntyneille tytöille suunnatusta avoimesta harrastefutistoiminnasta. Seuran verkkotoimitus haastattelee nyt Noora Mikolaa, joka toimii järjestön kouluttajana Suomessa ja KoiPS:ssa.

Jos Futebol dá forçan toiminta ei ole lukijalle vielä tuttua, ennen Nooran kommentteja on syytä tutustua aiemmin julkaistuun uutiseen, joka löytyy tämän linkin kautta

Moi Noora, millaiset taustatekijät johtivat KoiPS:n ja Futebol dá forçan väliseen yhteistyöhön?

  • Olen ollut projektissa mukana vuodesta 2013, jolloin asuin Ruotsissa. Osallistuin testiryhmäkoulutukseen ja innostuin siitä kovasti. Pidin toiminnassa mukana olleissa seuroissa luentoja psyykkisestä valmennuksesta. Muutettuani Jyväskylään perustin yhdessä JyPK:n kanssa tyttöjen liikuntakerhon. Näistä kokemuksista jäi vahva tunne, että jos työskentelen vielä jossakin seurassa, haluan jatkaa tätä toimintaa.

Kuinka aiot uudessa työtehtävässäsi hyödyntää tähänastista kokemustasi KoiPS:n seurakoordinaattorina?

  • Luomani kontaktit lähialueiden kouluihin ovat erittäin tärkeitä, sillä voin niissä käydä puhumassa aiheesta. Lisäksi kokemuksistani poikien harrastetoiminnasta on paljon hyötyä. Olen saanut sieltä uusia ideoita sekä käytännön tietoa siitä, kuinka tämän kaltaista toimintaa kannattaa pyörittää.   

Miten tiivistäisit tämän tyttöjen harrasteryhmätoiminnan tärkeimmät tavoitteet?

  • Kyse on täysin avoimesta toiminnasta, jossa jokainen osallistuja saa mahdollisuuden kokea, ettei tämä ole samalla tavoin sitovaa kuin varsinainen joukkuetoiminta. Tarjoamme esimerkiksi 2000-01 syntyneille nuorille turvallisen ympäristön harrastaa liikuntaa. Tämä on tyttöjen oma paikka, johon on matala kynnys liittyä mukaan.

Millaiseksi näet aiemman kansainvälisen kokemuksesi perusteella tyttö- ja naisurheilun nykyisen tilan suomalaisessa ja ulkomaisissa yhteiskunnissa?

  • Naisille tuntuu ylipäätään urheilussa olevan liian vähän aikaa ja tilaa, joskaan en itse koe toimivani ainoastaan miesten maailmassa. Jotkut tosin saattavat esimerkiksi kysyä, kuunnellaanko minua luennoilla tai koulutuksissa. Tämä on asenteellisesti vähän outoa, sillä en itse ajattele koko asiaa. Tässä mielessä meidän on vielä otettava isoja askelia eteenpäin, niin surullista kuin se onkin. Suomessa voisi ottaa nykyistäkin enemmän mallia Ruotsista, missä suhtautuminen nais- ja tyttöurheiluun on meihin verrattuna ihan eri tasolla.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää Futebol dá forçan toiminnasta kinnostuneille?

  • Kaikki ovat todella tervetulleita harjoituksiimme! Ikäluokat (2000-04) ovat vain suuntaa antavia, joten innokkaat tytöt mahtuvat kyllä mukaan. Jos projekti kiinnostaa, ottakaa minuun rohkeasti yhteyttä! Kerron toiminnastamme hyvin mielelläni lisää.

KoiPS:n seurakoordinaattori Noora Mikola: noora.mikola [at] koips.fi tai puh. 040 170 9405.

Koivukylän Palloseura kiittää Nooraa haastattelusta ja toivottaa kaikille Futebol dá forçan toimintaan osallistuville antoisia hetkiä jalkapallon parissa!