SINIVALKOINEN BLOGI – HEINÄKUU

22.7.2017


Nuoria maailmalle

Heinäkuinen viikko on ollut rohkaiseva kaikille nuorille suomalaispelaajille, jotka haaveilevat futisammattilaisen urasta ulkomailla. Sauli Väisänen, 23, ja Saku Ylätupa, ensi kuussa 18, siirtyivät eurooppalaisten huippusarjojen seuroihin.

Viime vuonna A-maajoukkueeseen nousseen Väisäsen uusi työnantaja on Italian Serie A:han pitkän tauon jälkeen palannut SPAL. Hänen tuore sopimuksensa ulottuu vuoteen 2020. Ylätupa puolestaan siirtyy hollantilaiseen suurseuraan Ajaxiin, joka on suomalaisille tuttu mm. Jari Litmasen huippukausilta. Myös hyökkääjälupauksen sopimus on kolmevuotinen.

Kummankin pelaajan nousujohteinen ura on tähän mennessä noudatellut hyvin järkevää ja monin tavoin esimerkillistä polkua. Juniorina FC Jokereita, Allianssia, PK-35:ttä, HJK:ta ja FC Honkaa edustanut Väisänen nousi aikuisten tasolle Kakkosen Pallohongassa, pelasi vuoden verran Veikkausliigaa FC Hongassa, kunnes kesällä 2014 siirtyi ruotsalaiseen pääsarjaseuraan AIK:hon.

Kaudet Allsvenskanissa koulivat Väisäsestä laadukkaan kansainvälisen tason keskuspuolustajan. Siirto Serie A:han on tässä mielessä hyvin johdonmukaista seurausta suomalaisen progressiivisesta kehityksestä. Nyt hän on erittäin vaativan tehtävän edessä, sillä italialainen peli- ja koko jalkapallokulttuuri poikkeavat merkittävästi Pohjoismaista, eli siitä, mihin pelaaja on tähän mennessä tottunut.

Myös Ylätuvan siirto ulkomaille perustuu fiksuihin ja maltillisiin valintoihin hänen tähänastisella urallaan. Juniorina LePa:ssa ja FC Espoossa pelannut hyökkääjä onnistui miesten tasolla ensin Kakkosen Klubi 04:ssä sekä tällä kaudella HJK:n lainapelaajana Veikkausliigan RoPS:ssa. Alkukausi Rovaniemellä oli hänelle erittäin tärkeää kehityksen aikaa, kun oli selvinnyt, että peliaika HJK:ssa jäisi liian vähäiseksi.

Ylätupa pääsee nyt Ajaxissa maailmankuuluun ”futiskorkeakouluun”, jossa nuori pelaaja ei oikein voi olla kehittymättä. Hänelle on nyt tärkeintä jatkaa maltillista tietään eteenpäin ja olla peliajan suhteen kärsivällinen. Pitkä sopimus todistaa, että maineikas hollantilaisseura luottaa Ylätupaan ja on valmis odottamaan pelaajan lopullista läpimurtoa.

Väisänen ja Ylätupa ovat malliesimerkkejä nuorista pelaajista, jotka ovat alttiita tekemään ihailtavan rohkeita ratkaisuja edetäkseen urallaan. Jos ulkomaille siirtynyt pelaaja palaa joskus takaisin kotimaahansa, kyse ei ole mistään mystisestä maitojunasta. Koko sana kannattaisi unohtaa, sillä sitä käyttävät usein henkilöt, jotka eivät itse ole koskaan toimineet tutun ja turvallisen lähiympäristönsä ulkopuolella.

Koivukylän Palloseura toivottaa Väisäselle ja Ylätuvalle menestystä heidän uusiin seuroihinsa sekä kannustaa kaikkia huippufutiksesta haaveilevia nuoria pelaajia jatkamaan unelmointia! Eurooppa ei ole toivottoman kaukana.      

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka toimii KoiPS:ssa Fortum Tutorina.