SINIVALKOINEN BLOGI – ELOKUU

10.8.2017


Naisfutiksen juhlaa

Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina päättynyt naisten EM-lopputurnaus oli urheiluvuoden 2017 toistaiseksi hienoimpia tapahtumia. Kisat huipentuivat fantastiseen finaaliin, jossa Hollanti voitti villin kotiyleisönsä edessä Tanskan maalein 4-2.

Kuudentoista maan turnaus välitti vastustamatonta sanomaansa ainakin kahdesta asiasta. Kansainvälisen naisjalkapalloilun taso on varsin lyhyessä ajassa - vain muutamien vuosien aikana - noussut merkittävästi sekä laajentunut räjähdysmäisesti.

Tanskan esimerkki kertoo paljon. Maa ei kuulunut etukäteen kisojen suosikkeihin, mutta pudotti matkalla finaaliin mm. suuren ja mahtavan Saksan. Naisfutiksen perinteiset kestomenestyjät ovat nyt aiempaa kovemmassa kilpailutilanteessa ja joutuvat koko ajan kehittämään täsmällisesti myös omaa toimintaansa.

  • Kisoissa ei ehkä ollut mitään uusia trendejä, mutta terävöitymistä oli. Joukkueet ovat yhä organisoituneempia puolustuspelissä. Kaikki pystyvät hyvään puolustuspelaamiseen, mikä on asettanut haasteita hyökkäyspelaamiseen, Suomen Palloliiton 15-19-vuotiaiden tyttöjen tekninen johtaja Marianne Miettinen sanoo tuoreessa Urheilulehdessä (32/2017).

Turnauksessa pisti silmään käytännössä ottelun kuin ottelun korkea intensiteetti. Tempo ei johtunut vain vauhdikkaasta pallottomasta liikkeestä, vaan pikemminkin ripeästä pallollisesta pelaamisesta sekä ennen kaikkea pelin järkevästä rytmittämisestä. Peleissä ja pelaajilla pysyi ajatus mukana.

  • Yhä useampi joukkue pystyy pelin aikana muuttamaan joustavasti taktista pelaamista sekä peliryhmitystä. Pelaajat ovat teknistaktisesti yhä paremmalla tasolla ja pystyvät mukautumaan nopeasti taktisiin valintoihin, Miettinen jatkaa.

Koivukylän Palloseurassa toimii tällä hetkellä kuusi innokasta tyttöfutisjoukkuetta. Kovatasoinen EM-lopputurnaus oli toivottavasti myös niiden pelaajille motivoiva ja harrastukseen lisäintoa tuova tapahtuma. Huipputason naispelaajat alkavat olla tytöille jo vastaavia esikuvia kuin miesfutaajat ovat pojille.

Suomi aloittaa syksyllä uuden päävalmentajansa Anna Signeulin johdolla naisten MM-karsinnan, jossa maajoukkueen vastustajat ovat Serbia, Israel sekä EM-kisoissa hyvin pelanneet Espanja ja Itävalta. Tärkeät karsintaottelut tarjoavat nuorille pelaajille jälleen uuden mielenkiintoisen mahdollisuuden imeä vaikutteita kovalta kansainväliseltä tasolta.

KoiPS toivottaa kaikille tyttöjoukkueilleen erinomaista futiskauden jatkoa ja kannustaa pelaajia ottamaan arvokasta oppia huipputason esikuvilta!  

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka toimii KoiPS:ssa Fortum Tutorina.