SINIVALKOINEN BLOGI – ELOKUU

27.8.2018


Liikunta kannattaa aina!

”Ylös, ulos ja lenkille!” on vanha, mutta samalla ajaton sanonta.

Lasten ja nuorten vähentyneestä liikunnasta käydään jatkuvasti aktiivista keskustelua, syystäkin. On laskettu, että liikuntapommiksi kutsuttu ilmiö saattaa välillisesti aiheuttaa peräti miljardien eurojen kansantaloudelliset tappiot.

Mutta ongelman ydin ei ole rahassa. Liikkumattomuuden suorat kansanterveydelliset haitat ovat vaikeasti mitattavissa, joskin on päivänselvää, että kyse on erittäin huolestuttavista tai jopa pelottavista luvuista. Terveys ja raha ovat silti kaksi eri asiaa.

Aihetta käsiteltiin hiljattain mm. Ylen radiokeskusteluohjelmasarjassa Urheiluhullut. Äänessä olivat toimittaja Jussi Paasin lisäksi liikunnan ja oppimisen tutkija Marko Kantomaa sekä miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann. Puhutteleva keskustelu on kuunneltavissa tästä:

  • Ainoastaan noin kolmannes koko maailman lapsista liikkuu riittävästi. Lisäksi kouluikäisistä 10-15 prosenttia on ylipainoisia tai lihavia, Kantomaa esitti rajua faktaa.

On tutkittu, että liikunnan määrä on yhteydessä myös koulumenestykseen. Se edistää tiedollista oppimista, lisää oppimisvalmiuksia sekä vaikuttaa aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Liikkumattomuuteen liittyvät ongelmat on asiantuntijoiden mukaan tiedostettu, mutta niiden poistamiseksi tai minimoimiseksi on tehty liian vähän.

Tutkimukset kertovat tylysti, että lasten liikunta alkaa vähentyä jo päiväkoti-iässä. Tämänkin takia kodin ja vanhempien rooli on ratkaisevassa asemassa. Jos perheessä on liikunta- ja urheilumyönteinen ilmapiiri, osa onglmasta on jo ratkaistu. Oman vastuunsa voivat toki kantaa myös koulu ja päiväkoti. Tai niiden on kannettava se.

Motoriset ja tiedolliset taidot kehittyvät rinnakkain. Kun lapsi saa sopivasti oikeita ärsykkeitä mielihyvää tuottavasta liikunnasta, hänen kykynsä omaksua sekä koulussa että muualla uutta informaatiota paranee merkittävästi.

  • Kaikki riippuu motivaatiosta, Dettmann tiivisti Ylen keskusteluohjelmassa.

Joskus tuntuu, että liikunta on eristetty ja ulkoistettu omaksi saarekkeeksi, kun sen päinvastoin tulisi olla luonnollinen osa lasten ja nuorten jokapäiväistä elämää. Liikkumattomuuteen voi aina etsiä (teko)syitä koko ajan kehittyvän teknologian varastamasta ajasta, mutta kuten kokenut korisvalmentaja totesi, kyse on viime kädessä meidän jokaisen henkilökohtaisista valinnoista.

Lapset ja nuoret, menkää ulos liikkumaan! Leikkikää, pelatkaa, kisailkaa, kiipeilkää, kaatuilkaa! Käyttäkää mielikuvitustanne! Kehittäkää uusia hauskoja leikkejä ja pelejä! Jäljitelkää urheiluesikuvienne huippusuorituksia! Nauttikaa ulkoilmasta ja liikunnan riemusta!

KoiPS on urheiluseura, joka pyrkii omassa tärkeässä roolissaan ehkäisemään ja vähentämään liikkumattomuutta. Se haluaa kannustaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisia liikkumaan monipuolisesti. Se

tarjoaa kaikille halukkaille ”vauvasta vaariin” mahdollisuuden harrastaa liikuntaa jokaisen oman tason ja halun mukaisesti.

Tämä on Koivukylän Palloseuralle kunnia-asia!

 

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.