SINIVALKOINEN BLOGI – LOKAKUU

10.10.2018


Karsintojen kauneus ja kauheus

KoiPS:n nousukarsinta miesten Nelosesta Kolmoseen palauttaa elävästi mieleen syksyn 1998, tasan kahdenkymmenen vuoden takaiset tapahtumat. Onko niistä todellakin kulunut jo niin paljon aikaa? Yhtä kaikki, muistot elävät vahvoina.

Töölön Pallokentän kostea luonnonnurmi on erinomaisessa kunnossa. Iltavalaistus ja raikas syysilma luovat taianomaista tunnelmaa. Alkamassa on kuuma nousukarsintaderby HIFK-HPS. Kaksiosaisen klassikon voittaja nousee seuraavaksi kaudeksi Kakkosesta Ykköseen.

Ottelua tulee HPS:n vaihtopelaajana jännitettyä enemmän kuin tulisi kentällä. Vaikka peliminuutit jäävät nollaan, pelkästään lämmittely ennen peliä ja tauolla on elämys, joka auttaa purkamaan paineita. Keskinkertaisen alasarjapelaajan alitajunta tietää jo: näitä hetkiä jää vielä kaipaamaan.

Karsinnan avausosa päättyy maalittomaan tasapeliin. Maineikkaiden stadilaisseurojen väliset tasoerot ovat minimaaliset. Nousija ratkeaa viikkoa myöhemmin samalla kentällä pelattavassa toisessa osaottelussa.

Pelien välinen harjoitusviikko on täynnä tunnetta, latausta, positiivista kiimaa. Joukkueesta huokuu mieletön voitontahto. Treenit ovat yhtä juhlaa. Fyysinen rasitus ei tunnu missään. Kuume nousee, kunnes koittaa taas pelipäivä!

Perinteikkään Pallokentän katsomoissa on Kakkosen tasolle poikkeuksellisen paljon yleisöä. Kovien panosten paikallisottelut ovat saaneet valtakunnallistakin huomiota. Pelaajana kokee, että nyt pelataan isoista asioista.

Tuntuu kuin kahden ottelun välillä ei olisi kulunut yhtään aikaa. Ihan kuin kentällä jatkettaisiin tasan siitä, mihin viikkoa aiemmin oli jääty. HPS:n keskikenttäpelaajan roolina on jälleen vaihtomies, mikä tarjoaa aitiopaikan seurata äärimmäisen tasaisen nousutaistelun kiihkeää kulkua.

Taukotilanne 0-0. Yhteensä jo 135 minuuttia lisäaikoineen ilman maalia. Eteneekö ottelu jatkoajalle ja mahdollisesti rangaistuspotkukilpailuun?

Ei etene. Hyökkääjä Toni Makkonen vie toisella puoliajalla HPS:n 1-0-kotijohtoon, joten nousija varmistuu jo varsinaisen peliajan päättyessä. Punapaidoille vaikuttaa siksi tulleen lievä kiire.

Minuutit kuluvat. HIFK hakee raivoisasti tasoitusta, mutta HPS uhkaa sitä vaarallisin vastahyökkäyksin. 2-0 maistuisi nyt makealta, mutta tyhmiin riskeihin ei ole varaa. 1-1-osuma veisi HIFK:n Ykköseen vierasmaalisäännön perusteella.

Pelataan jo lisäaikaa, kun HPS:n pelaaja saa pallon hyökkäyskolmanneksella vasemman sivurajan tuntumassa. Rauhallinen kuljetus kulmalipulle ja ajanpeluuta siellä?

Ei suinkaan! Väsyneen miehen keskitys maalille, HIFK:n vastahyökkäys, pelikellossa jo yli 94 minuuttia. Pallo poukkoilee HPS:n kenttäpuoliskolla rauhattomasti kuin flipperissä.

Viimeinen lisäaikaminuutti on ehtinyt puoliväliin, kun suuri unelma romuttuu. Kokenut hyökkääjä Janne Viljamaa laukoo näyttävän volleyn HPS:n maaliin: pallo keskelle ja HIFK Ykköseen. Syysilta on yhtäkkiä sysimusta.        

Pukukopissa vallitsee pelin jälkeen täydellinen hiljaisuus. Ihan kuin aika olisi pysähtynyt. HIFK:n pelaajien ja kannattajien äänekäs juhlinta kentällä kuuluu jostain kaukaisuudesta, kuin toisesta maailmasta.

Olo on totaalisen tyhjä. Mieleen mahtuu yksi ainoa asia, joka sekin pelkästään lisää tuskaa: vain puoli minuuttia, vain puoli minuuttia... Pääseekö tästä koskaan yli? Katkeran häviäjän mieli ei toimi rationaalisesti.

Joukkueen vahvuudesta kertoo paljon, että pahin pettymys alkaa huuhtoutua synkimmistä ajatuksista jo pelipäivän iltana nousukarsintasaunan löylyissä  – ihan pikkuhiljaa, palanen palaselta, pelikaverin seurassa, melkein huomaamatta. Upean kauden ja karsinnan ikimuistoiset kokemukset saavat illan aikana jo hymyn huulille.

Vaikka vihoviimeisellä minuutilla karannut unelma huolimatta tappiottomasta karsinnasta satuttaa yhä, joukkue ymmärtää tehneensä, kokeneensa ja eläneensä jotakin, mikä ei unohdu koskaan. Karsinnan kauneus on sen armottomuudessa.  

Kun KoiPS aloittaa torstaina isojen panosten nousukarsintansa, hienon kauden pelanneelle joukkueelle tulee mieleen lähettää tsemppiterveiset suoraan sydämestä: eläkää hetkessä, pelatkaa ilman paineita, heittäytykää täysillä mukaan, nauttikaa jokaisesta kokemuksesta!

Te olette juuri nyt futaajan paratiisissa.

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.