Maalivahtivalmennus kehittyy isoin askelin

26.11.2018


Koivukylän Palloseuran maalivahtivalmennuksesta vastaava nuorisopäällikkö Niko Koskela näkee toiminnan hyvän nykytilan olevan pitkäjänteisen kehityksen tulosta, mutta joukkuemäärän kasvaessa veskareita ja valmentajia ei ole koskaan liikaa.

Koskelan mukaan on erittäin tärkeää, että seuran maalivahdeille on rakentunut luonteva polku poikien C-, B- ja A-ikäluokista aina miesten edustusjoukkueeseen, joka nousi tänä syksynä Nelosesta Kolmoseen. Valmennuksen painopiste kohdistuu varsinaisesti 8v8-pelimuodon ja tätä vanhempien ikäluokkien joukkueisiin.

  • Tarvitsemme yhä lisää niin tekijöitä kuin urheilullisia maalivahtityyppejä, jotka tuntevat pelipaikkaa kohtaan kovaa intohimoa. Tavoitteenamme on valmentaa heistä mahdollisimman kokonaisvaltaisia urheilijoita, Koskela sanoo.
  • Pystymme jo nyt liikuttelemaan maalivahteja sujuvasti eri joukkueiden välillä, jotta kaikki saavat riittävästi peliaikaa. Koska vanhimpien ikäluokkiemme tavoitteena on menestyä kilpailullisesti, niissä myös veskarien laatutekijät nousevat.

KoiPS:n maalivahtivalmennuksen isona teemana ja punaisena lankana on kehittää veskareita monipuolisesti osana joukkuetta. Nikon lisäksi valmentajina toimivat hänen isoveljensä Marko Koskela sekä Eetu Heikurinen ja tyttöjoukkueisiin keskittyvä TiPS:n naisten liigajoukkueen maalivahti Lotta Dufva.

Vanhimpien poikaikäluokkien ja miesten joukkueen veskariharjoituksiin on syksyn aikana osallistunut myös Topi Valtonen, joka edusti päättyneellä kaudella miesten Ykkösessä pelaavaa AC Kajaania. Hän treenaa mukana normaalisti veskarina, mutta antaa samalla nuorille maalivahdeille käytännön vinkkejä, näyttää heille esimerkkiä ja harjoituskulttuuria.

  • Toimin lähinnä apuna Nikolle ja Markolle, jotka ovat huipputyyppejä. Saatan neuvoa itseäni kokemattomampia veskareita esimerkiksi torjuntateknisissä ja liikkumiseen liittyvissä perusasioissa. He ovat hyvin vastaanottavaisia ja kuuntelevat kyllä mitä sanon, Ykkösen sarjakaudella viisi ottelua pelannut Valtonen, 19, kertoo.
  • Olen saanut KoiPS:lta erinomaisen mahdollisuuden harjoitella juuri syksyllä, jolloin veskaritreenit ovat muuten aika vähissä. Opin samalla itsekin muilta maalivahdeilta nähdessäni eri tapoja tehdä tiettyjä asioita.  

KoiPS on kaltaisekseen kasvattajaseuraksi Valtosen mukaan maalivahtivalmennuksellisesti poikkeuksellisen hyvässä tilanteessa. Hän tietää kokemuksestaan, etteivät veskariharjoitteluun liittyvät asiat toimi useissa muissa ympäristöissä läheskään näin mallikkaasti. Ihannetilanne Topin mielestä olisi, että jokaisella joukkueella olisi oma maalivahtivalmentaja.

KoiPS:n veskarivalmennuksen laadusta kertoo jotakin, että seuran kasvatti Sonja Ferm valittiin viime viikolla U16-tyttöjen (2003) maajoukkueleirille, joka järjestetään Eerikkilässä 4.-7. joulukuuta. Pari vuotta sitten PK-35:een siirtynyt veskarilupaus osallistuu edelleen säännöllisesti KoiPS:n poikien maalivahtiharjoituksiin.

  • Sonja on todella innokas ja tunnollinen treenaaja. On hienoa, ettei hän ole unohtanut juuriaan, Niko Koskela sanoo.

Koivukylän Palloseura onnittelee Sonja Fermiä maajoukkuekutsusta sekä toivottaa hänelle antoisaa leiriä ja erinomaista veskariuran jatkoa!

Lisätietoja KoiPS:n maalivahtivalmennuksesta: niko.koskela [at] koips.fi tai puh. 044 766 5811