SINIVALKOINEN BLOGI – JOULUKUU

14.12.2018


Lahjatoiveita joulupukille

Kuka ja missä mahtaisikaan olla jalkapallomaailman joulupukki, jolla olisi mahdollisuus toteuttaa muutamia kainoja lahjatoiveita? Jos sellainen on jossain olemassa, kaikki aktiiviset futistontut saavat vapaasti viedä seuraavan listan (tai osan siitä) perille oikeaan osoitteeseen.

  • Olisi todella hienoa, jos lapset ja nuoret käyttäisivät harrastamastaan urheilumuodosta riippumatta yhä enemmän aikaansa oma-aloitteiseen liikuntaan ja omatoimiseen harjoitteluun. Terveellisestä elämäntavasta, onnistumisten ja kehityksen tuottamasta mielihyvästä hyötyisivät kaikki: he itse, heidän perheensä, joukkueensa, seuransa, koulunkäyntinsä, koko kansanterveys. Vanha kunnon pihapelikulttuuri taas kunniaan!

 

  • Kun on sattunut kasvamaan 1980-luvun junnufutiskulttuurissa, joka piti parempana (lue: turvallisempana) vaihtoehtona summittaista pitkää palloa kuin hallittua kymmenen metrin syöttöä omille, tulee mieleen toivoa, että pelillisestä pelon ilmapiiristä päästäisiin viimein kokonaan eroon. Voisiko olla mahdollista nähdä nykyistä enemmän pelejä, joissa joukkueet pitäisivät pallosta huolta kuin arvokkaimmasta aarteestaan? Kun siitä oppii oikeasti välittämään, sitä ei tarvitse pelätä. Palloa on paljon mukavampi syötellä kuin potkiskella sinne tänne. Pyritäänhän erottamaan kentällä omat pelaajat vastustajista, jooko?

 

  • Futispukki hyvä, ehtisitkö kaikkien kiireidesi keskellä kannustaa nuoria futaajia käymään paikan päällä muidenkin kuin heidän omien joukkueidensa peleissä? Esimerkiksi kotiseuran aikuisten edustusjoukkueiden, Veikkausliigan ja Naisten liigan ottelut voivat parhaimmillaan tarjota heille mitä parasta pelillistä oppia. Ainakin ne auttavat kasvamaan osaksi aitoa jokapäiväistä futiskulttuuria. Vielä muistutus kaikille: KoiPS:n miesten edustusjoukkue nousi kaudeksi 2019 Kolmoseen!

 

  • Olisi toivottavaa, että urheilusta kirjoittava ja puhuva media käsittelisi yhä useammin itse peliä. Asia on viime vuosina eri julkaisukanavissa kehittynyt, mutta vielä on tekemistä. Sisältökeskeisen pelipuheen ei tarvitse olla tähtitiedettä tai ydinfysiikkaa, vaan aiheen ihan normaalia käsittelyä, joka opettaisi jalkapallosta kiinnostuneita kuluttajia näkemään ja ymmärtämään pelin luonnollisia syy-seuraussuhteita nykyistä valistuneemmin. Tämä ei poista, etteikö Neymarin siirtosummilla, Lionel Messin vuosipalkoilla tai Cristiano Ronaldon sponsorituloilla voisi olla yhä aikansa ja paikkansa.

 

  • Pukki hoi, ei ole tarkkaa tietoa oletko ehkä itsekin futista harrastavan tytön tai pojan äiti tai isä, mutta tällä ei lopulta ole ratkaisevaa merkitystä. Olet tai et, Sinulla voisi olla mahdollisuus näyttää vanhemmille esimerkkiä hyvästä käytöksestä kentän laidalla. On erittäin hienoa ja kunnioitettavaa, että he osallistuvat lastensa liikuntaharrastukseen, mutta edelleen silloin tällöin näkee tarpeettomia ylilyöntejä. Kaikki pelaajia kannustavat, valmentajille ja joukkueille työrauhan antavat vanhemmat ovat aina tervetulleita mukaan toimintaan. Vai mitä Futispukki?

 

  • Kaikille futaajille roppakaupalla peli-iloa ja harjoitusintoa!

Jalkapallopukki, kuka tai missä oletkin, Koivukylän Palloseura toivottaa Sinulle ja koko jäsenistölleen oikein hyvää joulua sekä erinomaista futisvuotta 2019!

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.