SINIVALKOINEN BLOGI – TAMMIKUU

18.1.2019


Kunniaa erotuomareille!

Usein kuulee sanottavan, että eri joukkuepallopelien erotuomarit tekevät yhtä maailman epäkiitollisimmista töistä. Samalla jokainen, joka on tuominnut elämänsä aikana yhdenkin ottelun, tietää kuinka vaativasta tehtävästä on kyse.

Huipputasolla itse pelin vaatimusten lisäksi paineita aiheuttavat yleisö, media ja muu ympäristö. Näitäkin suurempia häiriötekijöitä voivat olla tuomioita protestoivat pelaajat ja valmentajat, joiden sääntötuntemus ei läheskään aina kestä päivänvaloa.

Kunniaa ja kunnioitusta siis erotuomareille, jotka ovat salamannopeasti vaihtuvia pelitilanteita tulkitessaan välillä jopa epäinhimillisen tehtävän edessä. He ovat joka tapauksessa oman alansa parhaita asiantuntijoita. Kun pelaaja ja valmentaja kunnioittavat tuomaria, kunnioitus kohdistuu myös vastustajaan, omaan joukkueeseen, koko peliin.

Hyvin useiden pelaajien ja valmentajien – huippujen tai ei – mielestä laadukkaan erotuomarin osaaminen tiivistyy pariin kolmeen avainominaisuuteen: kykyyn toimia pelin hengen mukaisesti ja pitää valitusta linjasta kiinni sekä valmiuteen kommunikoida.

Ylimielinen erotuomari, joka asettaa itsensä pelin ja joukkueiden yläpuolelle, saa harvoin arvostusta. Luontainen karisma ja tarvittava auktoriteetti sen sijaan syntyvät kyvystä oivaltaa vuorovaikutuksen merkitys. Erotuomarien ja pelaajien välinen kunnioitus perustuu kaksisuuntaiseen ymmärrykseen siitä, että jokainen tekee virheitä.

Tuomaripäätösten protestointi on joskus ihan inhimillistä, mutta joka tapauksessa sekä turhaa että yleensä hölmöä. Vaikka seuraavat esimerkit koskevat eri pelejä kuin jalkapallo, ne kuvaavat osuvasti tuomaritoiminnan universaalia luonnetta.

  • En ole koskaan puhunut tuomareista enkä aio aloittaa sitä nytkään. Tuomarien arvostelusta tai heidän haukkumisestaan ei koskaan koidu mitään hyvää, Edmonton Oilersin NHL-tähti Connor McDavid, 22, sanoi hiljattain Urheilulehdessä (1/2019).
  • Se on erittäin vaikea työ. Pelitilanteet tapahtuvat nopeasti, ja heidän täytyy yrittää huomata jokainen tilanne kentällä. He tekevät parhaansa.

Viimeiseen lauseeseen kiteytyy paljon oleellista. Samalla palautuu mieleen yksittäinen tilanne muuan koripallo-ottelusta, joka pelattiin joskus kauan sitten. Tuomarina toimi alansa ja aikansa maailmanhuippu Carl Jungebrand.

  • Tiedän, että tein virheen, mutta myös sinä tiedät, etten voi enää korjata sitä, Jungebrand sanoi kiivaassa pelitilanteessa tuomiota protestoineelle pelaajalle, joka hiljeni saman tien ja näytti tuomarille peukkua.

Hienoa, rehellistä, suoraselkäistä toimintaa!

Jos nuori jalkapalloilija päättää syystä tai toisesta lopettaa pelaamisen, tuomari- ja pelinohjaajatoiminta voi tarjota hänelle mainion mahdollisuuden jäädä upean pelin pariin. Futiksen kanssa voi olla kiinteästi tekemisissä muutenkin kuin pelaajana, valmentajana tai joukkueen muuna jäsenenä.

Esimerkiksi Koivukylän Palloseura tarvitsee toimintaansa taas tänäkin vuonna nuoria, innokkaita ja opinhaluisia pelinohjaajia. Tässä heitä ja miksei kaikkia muitakin varten Suomen Palloliiton sivuille käytännönläheinen linkki, josta voi olla hyötyä tuleviin tuomari-, pelaaja- tai valmentajatehtäviin: 

https://www.palloliitto.fi/videot/jalkapalloharrastus/osaisitko-tuomaroida-nama-tilanteet-oikein

KoiPS toivottaa kaikille erotuomareille ja pelinohjaajille erinomaista futisvuotta 2019!

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on t