SINIVALKOINEN BLOGI – HELMIKUU

14.2.2019


Kapteeni ei jätä laivaa

Eurooppalaisessa huippufutiksessa nähtiin keskiviikkona 13. helmikuuta varsin erikoinen tapaus. Milanolaisen Interin huippuhyökkääjältä Mauro Icardilta vietiin kapteeninnauha pois kesken kauden.

Seurajohdon radikaali päätös perustui pitkään ja monivaiheiseen tapahtumasarjaan, jonka pääosassa on ollut argentiinalaispelaajan vaimo ja agentti Wanda Nara. Tämän julkiset kommentit niin Icardin asemasta Interissä kuin joukkueen sisäisistä asioista olivat seuralle yksinkertaisesti liikaa. Ne ylittivät kirkkaasti kaikki hyvän maun rajat.

Asetelmassa on ollut jotakin vastaavaa kuin jos junioripelaajan äiti tai isä vaatisi lapselleen kovaäänisesti lisää peliaikaa koko muun joukkueen kuullen. Kyseessä ei olisi ainoastaan mauton ja tahditon teko, vaan myös karhunpalvelus itse pelaajalle. Onneksi tällaista ei tietenkään oikeasti tapahdu.

Icardin tapauksessa on ilmiselvää, että 1+1=2. Ei tarvitse olla salapoliisi ymmärtääkseen, kuka joukkueen sisäisiä asioita onkaan vuotanut ulospäin – on tämä ”ulospäin” sitten vaimo, agentti, agenttivaimo tai kuka hyvänsä. Vastenmielisintä koko sopassa on, että vuotaja eli itse pelaaja on antanut vähintäänkin hiljaisen hyväksyntänsä tietojen levi(tt)ämiselle. Siis joukkueen kapteeni!

Tapahtumasarjan likaiselle luonteelle on kuvaavaa, että heti seurajohdon ratkaisun kuultuaan Icardi teki tilanteesta omat itsekkäät johtopäätöksensä ja jätti lähtemättä Euroopan liigan vierasotteluun Itävaltaan, vaikka oli toki valittu kokoonpanoon. Siis joukkueen kapteeni! Pelaaja, joka saa unelmiensa työstä miljoonia euroja vuodessa!

Ensi viikolla 26 vuotta täyttävä Icardi käyttäytyi kuin pahainen kakara.

Joukkuepeliurheilun kultaisiin sääntöihin kuuluu, että kaikki ”pukukopissa” tapahtuva jää sen seinien sisäpuolelle. Ryhmän ikiomat asiat eivät yksinkertaisesti kuulu ulkopuolisille. Tässä kaikessa hyvällä kapteenilla voi parhaimmillaan olla ratkaisevan tärkeä rooli.

Kyse on pelaajien (ja valmentajien) välisestä luottamuksesta, terveestä ilmapiiristä, joukkueen sisäisestä kunnioituksesta, koko urheilun arvomaailmasta. Asiansa osaava ja roolinsa ymmärtävä kapteeni toimii ulospäin suodattimena ja ryhmän sisällä yhdistävänä linkkinä. Vastuu ei ole ihan vähäinen, mutta toisille tehtävä sopii hyvinkin luontevasti.

Hyvä kapteeni ei lavertele. Hän ei mustamaalaa pelikavereitaan. Ei vedä mattoa valmentajan alta. Ei vetäydy sivuun, jos ryhmän sisällä on selvitettäviä asioita. Ei nosta itseään joukkuetta tärkeämmäksi.

Hyvä kapteeni osaa katsoa ja nähdä, kuulla ja kuunnella, aistia ja ymmärtää, puhua ja myös sanoa. Hän kantaa vastuuta ja näyttää esimerkkiä. Hän on ystävä muulloinkin kuin ystävänpäivänä.

Kiinnostaako tehtävä? Olisiko Sinusta hyväksi kapteeniksi? Jos siltä tuntuu, mallia ei kannatta ottaa ainakaan Mauro Icardista. Sitä voi paljon mieluummin ottaa vaikka KoiPS:n Sampo Hirvelästä.

Loistavaa futiskevään odotusta kaikille!         

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on entinen kapteeni sekä urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.