SINIVALKOINEN BLOGI – MAALISKUU

21.3.2019


Mielenkiintoa EM-karsinnoissa

Aurinkoisia futisterveisiä alkukeväisestä Pohjois-Italiasta!

Eletään mielenkiintoista jalkapalloviikkoa, sillä varsinaiset karsinnat ensi vuoden EM-lopputurnaukseen ovat pitkän odotuksen jälkeen viimein alkamassa. Suomi kohtaa karsinta-avauksessaan viikonloppuna juuri Italian vieraissa.

Ilmassa on isoja kysymyksiä. Mitä Huuhkajien otteissa kannattaa seurata, kun seuraa sekä lauantai-iltana Udinessa pelattavaa ottelua että tämän jälkeen joukkueen karsintataivalta ylipäätään?

On selvää, että Suomi lähtee Italia-peliin syksyn hienosta Kansojen liigan lohkovoitostaan huolimatta altavastaajana. Vaikka viime MM-kisoista odottamattomasti pihalle jäänyt Italia on vielä käymistilassa, se on lauantain vastustajaansa parempi joukkue. Tai ainakin sillä on Suomea laadukkaampi ja laajempi pelaajarinki.    

Päävalmentaja Markku Kanervan miehistön mahdollisuudet löytyvät juuri koko joukkueen yhtäaikaisesta onnistumisesta. Suomi osoitti jo Kansojen liigassa menestysreseptinsä, joka on tiivistettävissä viiteen peruspilariin:

  1. Jokaisen pelaajan täydellinen sitoutuminen joukkueen hyväksi.
  2. Erittäin tiivis joukkuepuolustaminen.
  3. Vaarallinen vastahyökkäysuhka.
  4. Täsmällisesti organisoidut tilanteenvaihdot kumpaankin suuntaan.
  5. Huolellisesti harjoiteltu erikoistilannepelaaminen kummankin maalin lähellä.

Tasapelikin Udinessa olisi Suomelle erinomainen lopputulos, joka tarjoaisi karsintoihin lentävän lähdön sekä ison annoksen lisää itseluottamusta. Italia arvottiin lohkoon ykköskorista ja on kotikentällään lähtökohtaisesti vaikein kohdattava kaikille vastustajilleen.

Verrattuna avauspeliin asetelma Huuhkajien kannalta muuttuu ensi viikolla Armeniassa lähes täysin. Koska tiistain vierasvastustaja kuuluu niihin, joilta lopputurnauspaikkaa tavoitteleva Suomi on budjetoinut itselleen täydet kuusi pistettä, joukkueelta vaaditaan koko lailla eri kykyjä ja valmiuksia kuin Italiassa.

Avainasemaan nousevat ainakin monirytminen – niin hidas, puolinopea kuin nopea – pallonhallinta sekä korkea prässi. On erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka vain muutaman päivän sisällä pelattavien kahden ottelun toisistaan poikkeavat vaateet vaikuttavat Kanervan pelaajavalintoihin.

Vieraspeleihin Italiassa ja Armeniassa kiteytyy oikeastaan kaikki se, mitä Suomelta vaaditaan pelillisesti, jotta kisapaikka säilyisi realismina karsintojen loppuun saakka. Ja kaikki se ei ole ihan vähän. Nyt mitataan paljon kehutun A-maajoukkueen taktinen kypsyys ja henkinen kantti.

Suomelle menestystä huipputärkeisiin otteluihin sekä kaikille koipsilaisille jännittäviä futishetkiä EM-karsintojen parissa!       

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.