SINIVALKOINEN BLOGI – TOUKOKUU

16.5.2019


Laadi vuosituhannen joukkueesi!

Vaikka vuosituhat on vasta nuori, eurooppalaisessa huippufutiksessa on parinkymmenen vuoden aikana ehtinyt tapahtua valtavasti. Välillä tuntuu kuin 2000-luvun alkuvuodet olisivat jo kaukaista historiaa.

Mutta mennään saman tien asiaan ja ryhdytään pelaamaan. Tämä leikkimielinen peli on sosiaalisempi kuin sosiaalinen media, eikä siihen tarvita älylaitteita. Kynä ja pala paperia riittävät.

Alkuvalmistelut: Kukin viidestä (tai tätä suurempi pariton määrä) osallistujasta laatii tällä vuosituhannella Euroopan huippusarjoissa nähdyistä eri maiden maajoukkuepelaajista oman suosikkiavauskokoonpanonsa, valitsee tälle pelijärjestelmän ja kirjoittaa jokaisen nimen perään ytimekkäät valintaperusteensa. Kyseessä on siis kunkin ”valmentajan” henkilökohtaisen futismaun mukainen suosikkijoukkue, ei automaattisesti paras kokoonpano.

Pelin kulku: Jokainen joukkue ”pelaa” vuorollaan jokaista vastaan. Jos osallistujia on viisi, heistä ne kolme, joiden joukkueet eivät ole ”kentällä”, toimivat tuomareina ja arvioivat pelaaja pelaajalta perustelut huomioiden kumpi kokoonpano voittaa ja miksi.

Yksi ottelu voi siis päättyä äänin 2-1, 3-0, 1-2 tai 0-3. Lopullinen pistelaskusysteemi ja mahdolliset lisäsäännöt ovat kunkin peliryhmän vapaasti sovittavissa.      

Tässä malliksi allekirjoittaneen suosikkijoukkue lyhyine perusteluineen muodossa 4-3-1-2:

Maalivahti: Antti Niemi, Suomi. Aikansa parhaita veskareita koko Euroopassa. Vakuuttava johtajatyyppi, monipuolinen perustorjuja ja erittäin luotettava joukkuepelaaja.

Oikea laitapakki: Cafu, Brasilia. Huippulaadukas sekoitus pallollista taitoa, energistä juoksuvoimaa, jalostunutta peliälyä, kykyä puolustaa ja hyökätä. Vaikuttava pelaajatyyppi.

Oikea toppari: Alessandro Nesta, Italia. Niin maa- kuin seurajoukkueidensa pitkäaikainen avainpelaaja. Nopea ja oikea-aikainen. Sijoittumisen, ennakoinnin ja ajoitusten mestari.

Vasen toppari: Carles Puyol, Espanja. Olemukseltaan kuin katutappelija, mutta pelisivistykseltään putipuhdas Katalonian kasvatti. Iso johtaja ja kivikova kamppailija.

Vasen laitapakki: Vincent Candela, Ranska. Oikeajalkaisena epätyypillinen pelipaikallaan. Luja puolustamaan, fiksu hyökkäämään. Ikään kuin laidalla operoiva pelintekijä.

Oikea keskikenttäpelaaja: David Beckham, Englanti. Muitakin vahvuuksia kuin hienostunut potkutekniikka ja vaaralliset vaparit. Erittäin peliälykäs sekä mainettaan parempi puolustamaan.

Keskikentän keskusta: Bastian Schweinsteiger, Saksa. Universaali yleispelaaja, tarvittaessa klassinen pelintekijä puolustuslinjan edessä. Loistava rytmittämään pelin eri vaiheita.

Vasen keskikenttäpelaaja: Pavel Nedved, Tshekki. Väsymätön työntekijä ja alituinen uhka vastustajan kenttäpuoliskolla. Mestari valitsemaan milloin kuljettaa, syöttää tai laukoa.

Kymppipelaaja: Kaká, Brasilia. Monirytmisesti liikkuva pallovirtuoosi. Vaarallinen niin isossa kuin pienessä tilassa. Vauhtiin päästyään lähes pysäyttämätön. Huokuu peli-iloa.

Hyökkääjä: Gabriel Batistuta, Argentiina. Klassinen sentteri. Fyysisesti huippuvahva ja maalintekijänä erittäin monipuolinen tehopyssy. Olisi ansainnut enemmän kuin saavutti.  

Hyökkääjä: Roberto Baggio, Italia. Futishistorian tyylikkäimpiä pelaajia. Ovela syöttelijä, juovuttava harhauttelija, tehokas viimeistelijä. Keski-ikäinen katsoja ikävöi hänen taitojaan.

Haluaako joku haastaa tämän joukkueen?

Joka tapauksessa hauskoja peli-, valmennus- ja tuomarointihetkiä! Paras tai tyylikkäin tai muuten vain vakuuttavin voittakoon!

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.