SINIVALKOINEN BLOGI – KESÄKUU

5.6.2019


Kuukausi naisten futisjuhlaa

Suuri osa jalkapallon ystävistä muistaa vielä elävästi viime vuonna Venäjällä pelatun MM-lopputurnauksen. Tehokkaasti hyökännyt ja erittäin organisoidusti puolustanut Ranska voitti lopulta ansaitusti maailmanmestaruuden, mutta huipputaitava Kroatia tarjosi sille 4-2-maalijuhlaan päättyneessä värikkäässä loppuottelussa kelpo vastuksen.

Tänä kesänä on naisten vuoro. 24 joukkueen MM-kisat pelataan 7.6.-7.7. juuri Ranskassa. Odotettavissa on koko joukko absoluuttisia huippupelejä, joissa ottavat yhteen niin maailman parhaat naisfutismaat kuin suurelle yleisölle toistaiseksi tuntemattomat tähtipelaajat. Mestaruutta puolustaa neljä vuotta sitten Kanadassa pelatun turnauksen voittanut Yhdysvallat.

Kisat ovat paitsi mainio näyteikkuna itse pelaajille, samalla loistava mahdollisuus kaikille nuorille tyttöfutaajille seurata ja ymmärtää, millä tasolla maailman huipulla mennään. Kokonaisen kuukauden kestävä turnaus on harvinaista herkkua jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle. Suomalaisten kannalta on hienoa, että Yle näyttää kanavillaan kisojen kaikki 52 ottelua.

Tässä naisten MM-lopputurnauksen otteluohjelma lähetysaikoineen

Lisäksi radiossa Yle Puheen puolella kisoja ennakoidaan torstaina 6. kesäkuuta peräti kuuden tunnin yhtäjaksoisessa lähetyksessä, joka alkaa kello 16. Kannattaa olla kuulolla!

Naisten huippujalkapallo on viime vuosina ottanut erittäin merkittäviä kehitysaskeleita. Jo edellisissä arvoturnauksissa on nähty, että pelin tempo, joukkueiden organisointi sekä pelaajien tekniset, taktiset ja fyysiset ominaisuudet ovat tehneet naisfutiksesta koko ajan yhä kiinnostavampaa seurattavaa.

Eri maiden maajoukkuepelaajista on tullut raudanlujia huippu-urheilijoita, joiden atleettiset kyvyt vastaavat jo säännönmukaisesti modernin laatujalkapallon vaatimuksia. Enää ei riitä, että pelaajalla on vain yksi tai kaksi vahvuutta. Hänen on oltava sekä taitava pallollisena että nopea, vahva, kimmoisa ja kestävä – eli yksinkertaisesti monipuolinen ja kokonaisvaltainen urheilija.

Jos nyt vähän ennen MM-kisojen alkua olisi veikattava suurimmat suosikit turnauksen välieriin, vahvoilla olisivat hallitsevan mestarin Yhdysvaltojen ja järjestäjämaa Ranskan lisäksi ainakin Saksa ja Englanti. Eurooppalaisista myös Espanjalta ja Hollannilta odotetaan paljon. Entä kuinka pitkälle etenevät viime lopputurnauksen finalisti Japani ja kisajärjestäjä Kanada?

Koska Suomessakin haaveillaan paikoista naisten ja tyttöjen arvoturnauksissa, nyt kannattaa pitää silmät ja korvat avoinna. Alkava futiskuukausi paljastaa armottomasti, missä maailman huipulla mennään. Yhtä kaikki, unelmista on silti syytä pitää kiinni.

Antoisia katselu- ja kuunteluhetkiä naisten MM-kisojen parissa!     

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.