SINIVALKOINEN BLOGI – HEINÄKUU

10.7.2019


Esimerkkiä ja esikuvia

Vaikka SINIVALKOINEN BLOGI käsitteli naisten MM-lopputurnausta jo kesäkuussa, aihe ansaitsee huomiota vielä kisojen jälkeenkin. Viime sunnuntaina Yhdysvaltojen mestaruuteen päättynyt turnaus oli eri puolilla maailmaa ennätyksellinen yleisömenestys.

Naisfutis löi itsensä lopullisesti läpi – myös useissa sellaisissa maissa, missä on perinteisesti vallinnut konservatiivisia ennakko- ja harhaluuloja. Vanhanaikaiset asenteet saivat kyytiä, kun suuri yleisö näki ja tajusi, kuinka laadukasta ja viihdyttävää jalkapalloa kisoissa pelattiin ja oli mahdollisuus seurata.

Esimerkiksi alkulohkopeliä Italia-Brasilia seurasi saapasmaassa yli 7,3 miljoonaa televisiokatsojaa. Luku on yli kaksi miljoonaa suurempi kuin oli miesten EM-karsintaottelun Kreikka-Italia vastaava kesäkuun alussa. Se tarkoittaa noin kahtatoista prosenttia koko valtion väestöstä.

Naisjalkapallon koko ajan kasvavasta suosiosta ja arvostuksesta kertoo paljon, että Suomessa, joka ei edes ollut kisoissa mukana, näytettiin Ylen maksuttomilta kanavilta turnauksen kaikki ottelut. Ympäri maailman nähtiin, kuinka paljon ja vauhdikkaasti naisfutis on viime vuosina kehittynyt.

Koska pelaajien taitotaso ja fyysiset ominaisuudet ovat merkittävästi parantuneet, ne eivät voi olla vaikuttamatta positiivisesti pelin tempoon, joka kasvaa koko ajan. Kun Suomi kohtaa syyskuussa alkavissa EM-karsinnoissa Albanian, Kyproksen, Portugalin ja Skotlannin, saadaan taas tuoretta tietoa, kuinka maa on pysynyt eurooppalaisen naisfutiksen kehityksessä mukana.

”Helmarien” mahdollisuuksia parantaa, että suomalaispelaajia on siirtynyt maanosan huippusarjojen laatuseuroihin. Kun kova kilpailu on seurajoukkueissa jokapäiväistä, myös maajoukkueelta on perusteltua odottaa tasonnostoa. Suomelle arvotut lohkovastustajat eivät ole vaikeimpia mahdollisia. 

Kansainväliset jalkapalloliitot FIFA ja UEFA ovat jo hyvän aikaa ymmärtäneet, että nais- ja tyttöfutiksessa piilee koko kuningaspelin suurin kasvupotentiaali. Vaikka korruptoituneet mammuttijärjestöt ovat tämän tästä joutuneet oikeutetusti rajun kritiikin kohteiksi, niille on syytä nostaa hattua merkittävistä satsauksista naisjalkapalloon.

MM-kisojen tärkeimpiä anteja oli, että eri maiden miljoonat nuoret tyttöpelaajat saivat mahdollisuuden seurata maailman parhaiden pelaajien ja maajoukkueiden välisiä huippupelejä, imeä vaikutteita omaan harrastukseensa, rakastua futikseen entistä syvemmin. Esimerkin ja esikuvien merkitys on korvaamaton.

Yli tuhannen lisenssipelaajan KoiPS on hyvä esimerkki seurasta, jolle tyttöfutis on tärkeä voimavara ja sen jatkuva kehitys merkittävä arvo. Seuran tyttöjoukkueet ovat jo nyt määrällisesti ja laadullisesti kelpo tasolla, mutta uusia pelaajia ja valmennusosaamista tarvitaan yhä lisää. On toivottavaa, että MM-kisojen positiiviset vaikutukset näkyvät myös KoiPS:ssa.

Koivukylän Palloseura toivottaa kaikille tyttöpelaajilleen erinomaista futiskesän jatkoa!

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.