SINIVALKOINEN BLOGI – JOULUKUU

20.12.2019


Hyvää joulua kaikille!

Jos yhden kalenterivuoden mieltäisi jalkapallo-otteluksi, rauhoittumaan kutsuva joulunaika ei oikein vastaisi futismatsien kiihkeitä loppuhetkiä. Jo tilastot kertovat, että ainakin huipputasolla tehdään iso määrä maaleja 75 ja 90 peliminuutin välillä sekä lisäajalla.

Harras suomalaispääsiäinen voisi sen sijaan kuvata ottelun vauhdikkaiden alkuvaiheiden jälkeen ensimmäisen puoliajan puolivälin tienoilla usein nähtävää seestymisen aikaa, riehakas vappu avausjakson loppuhetkien kiivasta poljentoa ja maalinälkää, valoisa juhannus taukoa, jolloin pyritään kirkkain mielin keräämään voimia toiselle puoliajalle.

Hyvä on, myönnetään. Vertaus saattaa paikoin ontua. Mutta jatketaan silti hetki eteenpäin.

Kun joulupukki saapuu kylään, hän kysyy, onko paikalla kilttejä lapsia. Perinteisen ajatuksen mukaan vuoden lopussa ”parhaat” palkitaan, kun taas tuhmimmat saattavat jäädä ilman lahjoja.

Yhtä lailla otteluiden loppuhetkillä tehdään tietyt tilinpäätökset, jaetaan ikään kuin pelilliset todistukset. Lopputulos on armoton ja valehtelee hyvin harvoin – jos koskaan. Tulosta ja vastustajaa on syytä kunnioittaa.

Peli on reilu.

Yksittäisessä ottelussa ja varsinkin pitkässä sarjassa saa käytännössä aina sen, mitä ansaitsee. Jos on tehnyt parhaansa ja antanut kaikkensa, tappio ei ole häpeä, sillä pelissä vain toinen ja kilpailussa ainoastaan yksi voi voittaa. Tämä tuntuu usein unohtuvan, mutta onneksi urheilussa on muitakin arvoja kuin maalit, sarjapisteet, sentit, sekunnit ja mestaruudet.

Futismatsin voittaa lähes aina ottelun parempi osapuoli. Ellei toisella joukkueella käy mieletön joulu.  

Kaikille koipsilaisille onnittelut pian päättyvästä huippuottelusta eli hienosta futisvuodesta 2019! Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!!!  

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.