U10-13 -valmennuspäällikkö: ”Punainen lanka auttaa!

24.1.2020


Koivukylän Palloseuran toisena valmennuspäällikkönä toimivan Niko Koskelan vastuualueeseen kuuluu poikien U10-13 -ikäluokkien toiminta.

Koskela (koulutustaso UEFA B, C+, MV2 ja liikuntaneuvoja) jatkaa vastuuikävaiheessaan pelaajakehitystyötä, jonka nappulapäällikkö Kalle Kähkönen ja junioripäällikkö Simo Miettinen ovat aloittaneet seuran nuorimmissa ikäluokissa. Kyseessä on tärkeä vaihe, sillä U10:ssä siirrytään 8v8-pelimuotoon ja U13:ssa isolle kentälle.

  • Pyrimme tarjoamaan pelaajille mahdollisuuden niin kilpa-, haaste- kuin harrastepolkuun, jotka voivat jossakin kohtaa myös yhdistyä. Pohjan on oltava kunnossa, joten tavoitteena ovat sopivan kokoiset ikäluokat. Haluamme, että jokaiselle pelaajalle on tarjolla mahdollisimman yksilöllistä ja oman tason mukaista toimintaa, P08-ikäluokassa vastuuvalmentajana toimiva Koskela sanoo
     
  • Esimerkiksi 10-vuotiaiden kanssa ei keskitytä vielä kovin paljon pelipaikkakohtaisuuteen, mutta tästä eteenpäin sekin osa-alue sekä pelaajien välinen yhteistyö alkavat pikkuhiljaa korostua. Harjoittelussa ja pelin opettamisessa on tarkoitus siirtyä askel askeleelta yhä isompiin kokonaisuuksiin.

KoiPS:n 8v8-ikäluokat käyttävät pääsääntöisesti 3-3-1-ryhmitykseen perustuvaa pelitapaa, jota valmentajat voivat toki tilanteen mukaan soveltaa. Avainasioita ovat mm. linjojen ja laitapelaajien väliset yhteistyömallit. Opetusprosessin taustalla on koko seuran yhteinen valmennuslinja, joka sisältää kuhunkin ikäluokkaan sopivat ydinharjoitteet.

  • Näistä hyväksi esimerkiksi käy vaikkapa 3v3-treeni, jossa kahden joukkueen linjat pelaavat vastakkain. Tämä kaikki opettaa pelaajia siirtymään vähitellen kohti ison kentän jalkapalloa. Omissa vastuuikäluokissani aletaan myös kuvata ja analysoida pelejä, mikä on osoittautunut erittäin toimivaksi lisätyökaluksi, Koskela jatkaa.
     
  • On hienoa, että seuramme valmentajien halu kouluttautua on korkealla tasolla. Järjestämme maaliskuussa yhdessä Palloliiton kanssa alueellisen koulutuksen, johon voivat osallistua kaikkien ikäluokkiemme valmentajat. Nämä ovat tapahtumia, jotka kasvattavat heidän nälkäänsä oppia.

Koskela vakuuttaa olevansa hyvin tyytyväinen yhteistyöhönsä KoiPS:n valmentajien kanssa. Tärkeitä asioita on hänen mukaansa helppo käydä läpi motivoivassa ympäristössä ja avoimessa keskusteluilmapiirissä. Myös valmentajarekrytointi on merkittävässä asemassa, jotta toimintaan saadaan lisää ”seuran näköisiä” henkilöitä.

  • Valmennuslinjamme on punainen lanka, joka helpottaa niin valmentajien kuin pelaajien siirtymistä ikäluokasta toiseen. Vaikka taktisten asioiden osuus kasvaa siirryttäessä eteenpäin, perustaidolliset laatutekijät kuten syöttötaito ja ensimmäinen kosketus säilyvät aina pelaajakehityksen vahvana kivijalkana, Koskela korostaa.

KoiPS:n nollaseiskat ja -kasit osallistuvat huhtikuussa Eerikkilässä Palloliiton järjestämään alueelliseen pelaajakoulutustapahtumaan. Toinen osuva esimerkki seuran hyvästä statuksesta suomalaisessa junnufutiksessa on P08-joukkueen saama kutsu Ahvenanmaalla 24.-26. tammikuuta pelattavaan Eckerö Match Campiin, jossa KoiPS kohtaa ainoastaan ruotsalaisia vastustajia.

  • Nämä ovat ikään kuin tunnustuksia laadukkaasta ja koko ajan kehittyvästä toiminnastamme.

KoiPS kiittää Niko Koskelaa haastattelusta ja toivottaa seuran U10-13 -pojille loistavaa futisvuotta 2020!