U14-20 -valmennuspäällikkö: ”Tärkeintä on sitoutua!”

28.1.2020


KoiPS:n vanhimmat poikaikäluokat tarjoavat motivoituneille pelaajille luonnollisen reitin Kolmosessa pelaavaan miesten edustusjoukkueeseen.

 

Tämä juttusarja on tammikuun 2020 aikana käsitellyt Koivukylän Palloseuran pelaajakehitys- ja valmennustoimintaa eri ikävaiheittain. Nyt viimeisenä ovat vuorossa poikien U14-20 -ikäluokat, joista vastaa seuran toinen valmennuspäällikkö Antti Raudoskoski.

KoiPS:n vanhimmat poikaikäluokat tarjoavat motivoituneille pelaajille luonnollisen reitin Kolmosessa pelaavaan miesten edustusjoukkueeseen. Raudoskoski (koulutustaso UEFA B ja liikuntaneuvoja) pitää samalla tärkeänä koko seuran johdonmukaista jatkumoa nuorimpien ja vanhimpien ikävaiheen välillä.

  • Mitä lähemmäksi tullaan aikuisikää, sitä enemmän harjoitellaan joukkuepelaamisen eri vaiheita. Pohjana ovat sekä seuran yleiset linjaukset että valmentajien omat näkemykset, mikä vaatii heiltä tietysti riittävän hyvää osaamista, P07-poikien kilpajoukkueen vastuuvalmentajana toimiva Raudoskoski sanoo.
     
  • Seuramme yhteinen pelitapa on ikään kuin luuranko, jota eri ikäluokkien valmentajat voivat täydentää. Tämä ajatusmalli tuntuu toteutuvan oikein hyvin. Kun katson vanhimpia joukkueitamme, toiminta näyttää varsin laadukkaalta.

KoiPS:n A- ja B-pojat toimivat miesten edustusjoukkueen kanssa tiiviissä yhteistyössä, mikä helpottaa juniorien kasvua kohti aikuisten jalkapalloa. Kyseessä on tärkeä kehitysvaihe, jossa myös fyysinen vaatimustaso nousee.

  • On ilahduttavaa, että näihin ikäluokkiin on tullut ja saattaa tulla vielä lisää uusia pelaajia. Tämä on ilman muuta osoitus toimintamme tietystä laadusta. Nykyinen ikävaihemallimme ja työntekijöidemme vastuunjako ovat aiempaa selvempiä.

Kun puhutaan vanhimpien ikäluokkien harjoitussisällöistä, kuten pelin eri vaiheista, korostuu valmentajien kyky pysyä kulloisenkin pääteeman ytimessä. KoiPS:ssa myös miesten edustusjoukkueen taustatehtäviin ja pelaajasopimusasioihin osallistuva Raudoskoski antaa pari esimerkkiä.

  • Saatamme harjoitella vaikkapa pelinavaamista vaihtelevin säännöin. Itse pidän esimerkiksi kolmen alueen pelistä, jonka eri alueilla pelataan tietyin rajoittein. Avainasemaan nousee mm. tilan hyödyntäminen. Yleensäkin pelit, pienpelit ja virittävät pelit muuttuvin aluein ja säännöin tukevat sitä futista, jota haluamme KoiPS:ssa pelata.

Raudoskoski antaa kehuja myös P05-06 -ikäluokan ideoimalle mallille, jossa yksi valmentaja suunnittelee kahden viikon harjoittelun seuran ydinharjoitteiden sekä omien lisäystensä tai muokkaustensa ympärille. Valmentajien ja eri ikävaihevastaavien välinen yhteistyö koetaan seurassa ylipäätään erittäin tärkeäksi.

  • Annan valmentajille mielipiteitäni harjoittelusta, pelaamisesta ja mahdollisesti joukkueen muusta toiminnasta. Tapaan lähiaikoina miesten, A:n ja B:n valmentajat, jolloin käymme taas läpi pelitavallisia asioita. Vastaava tilaisuus on tarkoitus järjestää myös nuorempien ikäluokkien kanssa, Raudoskoski jatkaa.
     
  • Jos katson vanhimpia poikaikäluokkiamme ja miesten edustusjoukkuettamme kokonaisuuden kannalta, ensisijaisena lähtökohtana on oltava pelaajien valmius sitoutua toimintaan.

Koivukylän Palloseura kiittää Antti Raudoskoskea kommenteista ja toivottaa kaikille hänen vastuuikävaiheensa joukkueille erinomaista futisvuotta 2020!