Joni Karjalainen: ”Pelaajakasvatus tärkeintä!”

13.2.2018


KoiPS esittelee verkkosivuillaan kauden 2018 aikana tietyin väliajoin seuran pelaajia, valmentajia ja muita toimihenkilöitä, joilla on toiminnassa merkittävä rooli tai lukijoille muuten mielenkiintoista kerrottavaa.

Ensimmäisenä on vuorossa KoiPS:ssa jo 27 vuotta eri rooleissa toiminut Joni Karjalainen, joka valmentaa nyt kolmatta kautta seuran nollakasipoikia. Kun huomioi, että hän täyttää elokuussa vasta 32, pystyy hahmottamaan hänen viettämänsä ajan KoiPS:ssa.

  • Aloitin pelaamisen vuonna 1991 kasivitosten ja -kutosten yhteisjoukkueessa Havukosken hiekkakentällä. Paikalla oli alusta asti iso määrä näiden ikäluokkien pelaajia. Valmentajaksi valikoitui (seuran nykyinen puheenjohtaja) Pasi Lod, Joni muistelee pitkän futismatkansa alkumetrejä. 
  • Kun kasikutosten määrä kasvoi, perustettiin uusi joukkue, jota alkoi valmentaa Pauli Salovaara. Juniorivuodet kuluivat useiden eri valmentajien kanssa. Itselleni viimeiseksi jäi A-junnuissa toiminut Matti Tuppurainen.

Karjalainen oli vasta 17-vuotias eli vielä A-ikäinen, kun Tommi Laitila innosti hänet valmennushommiin. Joni koki KoiPS:n silloisen valmennuspäällikön henkiseksi mentorikseen, jonka näkemyksiin ja toimintatapoihin oli helppo samastua.

  • Aloin heti kiinnostua enemmän valmentamisesta kuin pelaamisesta. En ollut koskaan kuulunut joukkueideni avainpelaajiin, mutta halusin opettaa lapsille asioita, joita olin oppinut.

Jonin ensimmäinen ”oma” joukkue oli vuonna 1991 syntyneiden tyttöjen ryhmä. Käytyään armeijan hän valmensi vuoden verran sekä 95-tyttöjä että 00-poikia, kunnes siirtyi kolmeksi kaudeksi poikien nollakolmosiin ja yhden välivuoden jälkeen nollakaseihin.

Vaikka valmentamisesta oli tullut intohimo, Joni ei lopettanut pelaamista. Hän nousi KoiPS:n Cold Starsin kanssa aina miesten Neloseen asti ja on toiminut vuonna 2009 perustetussa ryhmässä näihin päiviin saakka myös joukkueenjohtajana. Cold Stars lopetti toimintansa viime kauden jälkeen, mutta KoiPS piti joukkueen sarjapaikan ja tavoittelee nyt nousua Kolmoseen.

  • Olemme järjestäneet miesten joukkueelle rahoituskampanjan, johon kuka tahansa toimintamme tukemisesta kiinnostunut voi osallistua. Se on avoinna maaliskuun kolmanteen päivään saakka.

Lisää KoiPS:n miesten joukkueen rahoituskampanjasta: http://www.koips.fi/?x118281=939090

Karjalainen on kaiken muun ohella toiminut aktiivisesti seuran hallituksessa. Hän kuului siihen ensimmäisen kerran jo parikymppisenä heti armeijan jälkeen ja pidettyään yhden välivuoden on nyt taas mukana. Hallitusvuosia on kertynyt yhteensä jo kahdeksan. Jonin vastuulla ovat lähinnä kilpailuasiat, joista hän on saanut kokemusta myös Uudenmaan piirin kilpailuvaliokunnasta, missä toimi neljä vuotta.

  • Koen, että KoiPS:n toiminnassa tärkeintä on pelaajakasvatustyö. Kun lapset ovat aidosti mukana ja saavat onnistumisen elämyksiä, olemme asian ytimessä. Toiminnassa on oltava koko ajan ilo läsnä. Lapsista näkee, etteivät he ajattele maailman murheita ainakaan kentällä.

Joni on saanut vuosien varrella valmennuspyyntöjä usealta eri suunnalta, muttei ole nähnyt tarpeelliseksi vaihtaa seuraa. Hän korostaa, että KoiPS on varsinkin viime vuosina kehittynyt kovaa vauhtia ja osannut nähdä pitkän ajan perspektiivin. Karjalainen on malliesimerkki aktiivisesta ja monipuolisesta seuratoimijasta, jollaisia jokainen futisyhteisö tarvitsee voidakseen hyvin.

  • KoiPS on ollut itsellenikin mahdollistaja, jolta olen saanut kaiken tuen. Tällaisessa kiinteässä yhteisössä on ollut hienoa osallistua eri asioihin, Joni sanoo ja lähettää lopuksi terveisiä seuran koko jäsenistölle.
  • Kehittyvän miesten joukkueemme on tarkoitus tarjota tulevaisuudessa pelipaikka KoiPS:n jokaiselle poikajuniorille. Tämä edellyttää harjoittelulta ja muulta toiminnalta riittävää laatua. On silti ymmärrettävää ja hyväksyttävää, jos parhaat ja tavoitteellisimmat pelaajamme siirtyvät meitä isompiin seuroihin.

KoiPS kiittää Joni Karjalaista haastattelusta ja toivottaa hänelle antoisaa futisvuotta 2018!