KoiPS:n kautta Euroopan huipulle

28.2.2018
Koivukylän Palloseuraa tyttöjuniorina edustaneen Sanni Franssin ura on kovassa nousukiidossa niin Italian Serie A:ssa kuin naisten A-maajoukkueessa, joka pelaa parhaillaan kovatasoista Cyprus Cupia.

KoiPS oli Itä-Vantaalle Hyvinkään Palloseurasta siirtyneen Franssin seura, ennen kuin hän nousi VJS:n kautta PK-35 Vantaan naisten liigajoukkueeseen. Alkujaan Riihimäen Nappulaseuran kasvatti voitti punamustissa kolme Suomen mestaruutta ja teki 87 liigaottelussa peräti 51 maalia.

Ennen siirtoaan torinolaiseen Juventukseen Franssi oli kerännyt kansainvälistä sarjakokemusta sveitsiläisestä FC Zürichistä. Hänen nykyinen joukkueensa on neljäntoista kierroksen jälkeen Serie A:n kärjessä otettuaan peleistään täydet 42 pistettä. Paljon peliaikaa saanut suomalaishyökkääjä on viimeistellyt sarjassa jo kahdeksan osumaa.

Erinomaista kautta pelaava Franssi, maaliskuussa 23, on saanut Italiassa ansaitsemaansa arvostusta ja julkisuutta sopeuduttuaan nopeasti maan futiksen tavoille. Valtakunnallinen päivittäin ilmestyvä urheilulehti Tuttosport julkaisi suomalaisesta tiistaina 27. helmikuuta sivun kokoisen näyttävän artikkelin (ks. kuva).

  • Olen nopea pelaaja ja liikun mielelläni pystyyn tai vaihtoehtoisesti linjojen välissä. Kehitettävää on ennen kaikkea pääpelissä. Italiassa pelataan yhden kahden kosketuksen teknistä ja taktista jalkapalloa. Sarjan häntäpäänkin joukkueet ovat vaikeita vastustajia, Franssi sanoi haastattelussa. 

Juventus on maineikas suurseura, jonka naisammattilaisjoukkue perustettiin vasta viime kesänä. Päätavoitteena oli alusta asti sijoittua Serie A:n kärkikaksikkoon eli edetä ensi kauden Mestarien liigaan. ”Juve” hankki ennen kauden alkua koko joukon sekä italialaisia että ulkomaisia maajoukkuetason pelaajia, joista suomalaispuolustaja Tuija Hyyrynen siirtyi raitapaitoihin jo ennen Franssia.

  • En tiennyt Serie A:sta etukäteen juuri mitään. Minulle kerrottiin, että Juventus aloittaa toimintansa käytännössä nollasta. Olin silti vakuuttunut joukkueen mahdollisuuksista, sillä jos Juve päättää tehdä jotain, se tekee sen hyvin. Seuran merkittävä historia puhuu puolestaan.   

Serie A:n kakkosena kolme pistettä Juven takana jatkaa Brescia, jota edustaa KoiPS:n toinen entinen tyttöjuniori Nora Heroum. Maajoukkuenaiset ovat malliesimerkkejä pelaajista, joille KoiPS:n kaltainen hyvää työtä tekevä kasvattajaseura voi olla tärkeä väliporras matkalla kohti kansallista ja jopa kansainvälistä huipputasoa.

Huhtikuun MM-karsintaotteluun Espanjaa vastaan valmistautuva Suomi hävisi keskiviikkona Cyprus Cupin avauspelinsä Walesille niukasti 0-1. Franssi ei kuulunut myöhästyneen lentonsa takia kokoonpanoon, kun taas Heroum pelasi koko ottelun. Suomen seuraavat alkulohkovastustajat ovat perjantaina 2.3. Sveitsi sekä maanantaina 5.3. Italia, jonka riveissä pelaa useita Franssin seurajoukkuekavereita.

  • On hieman outoa, mutta samalla mielenkiintoista pelata heitä vastaan. Tunnen pelaajat hyvin ja tiedän, että edessämme on hankala ottelu, Juven suomalaishyökkääjä jatkoi Tuttosportissa.

Naisten Serie A:n kolmas entinen koipsilainen on Veronaa edustava Riikka Hannula, joka edustaa kahdentoista joukkueen sarjassa tällä hetkellä kahdeksantena olevaa Veronaa. Aika hyvä saldo itävantaalaiselta kaupunginosaseuralta!

Koivukylän Palloseura toivottaa Franssille, Heroumille ja Hannulalle erinomaista futiskauden jatkoa!