Liigapelaajasta nuorten valmentajaksi

6.3.2018


Koivukylän Palloseuran P04-ikäluokan kilpajoukkueen valmentaja Vesa Wimmer on hyvä esimerkki entisestä pääsarjapelaajasta, jollaisia juniorifutis tarvitsee kehittyäkseen ja hyötyäkseen vahvasta käytännön kokemuksesta.

Wimmer, 44, edusti 1990-luvulla seitsemän kautta Rovaniemen Palloseuraa Veikkausliigassa, pelasi puolustajana tai keskikentän pohjalla yhteensä 102 pääsarjapeliä ja viimeisteli niissä kaksi maalia. Pelaajaura päättyi vuosikymmenen lopussa Ykkösen FC Hongassa, mitä ennen hänellä oli mahdollisuus siirtyä Kiinan pääsarjaseuraan FC Wuhaniin.

  • Harkitsin tosissani tätä vaihtoehtoa, mutta päätin siellä viettämäni viikon jälkeen palata Suomeen. Vaikka sopimus olisi ollut taloudellisesti merkittävä, jonkinlainen kulttuurishokki vaikutti paluupäätökseeni, Vesa muistelee parinkymmenen vuoden takaista kokemustaan.

Kun Wimmerin 2004 syntynyt poika Veeti valitsi toukokuussa 2010 KoiPS:n ensimmäiseksi seurakseen, myös Vesa liittyi toimintaan mukaan. Alkuajat kuluivat apuvalmentajana, mutta aika pian hän aloitti pitkän taipaleensa nollanelosten vastuuvalmentajana. Kahdeksan vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon.

Tasaisesti kehittynyt ja vuosien varrella sopivasti uusiutunut joukkue on noussut ikäluokassaan valtakunnalliselle huipulle. Parhaita saavutuksia ovat mm. Helsinki Cupin toinen (D13) ja kolmas (E10) sija, paikka maan korkeimmalla sarjatasolla Etelä-Länsi -liigassa (D12-C14), viime kesän kovatasoisen SPL-turnauksen neljäs sija sekä useat turnausvoitot.

  • Toiminnan alkuaikoina poikien kiinnostus ja motivaatio joukkueen sisällä vaihtelivat aika paljon. Silloin oli huomioitava koko tämä laaja kirjo. Olemme vuosi vuodelta siirtyneet yhä tavoitteellisempaan ja kilpailullisempaan suuntaan, mutta koko ajan on muistettava, että pelaajat suhtautuvat futikseen keskenään eri tavoin, Wimmer sanoo.
  • Itselleni tärkeää on pyrkiä olemaan mahdollisimman hyvä valmentaja juuri näille pelaajille. Pääasioita ovat harjoittelun ja koko toiminnan laatu, rakenne ja suunnitelmallisuus. Tässä mielessä en ole vuosien varrella kovinkaan paljon muuttunut. Lähtökohtana on kehittää ja kasvattaa pelaajia, eikä menestyä itse valmentajana.

Vesa kokee vankasta pelaajataustastaan olevan valmentamisessa paljon hyötyä. Vaikka urasta on jo aikaa, hän osaa näyttää oikeita teknisiä suorituksia ja kertoa pelaajille, mitä kehitys kohti huippua vaatii. On tehtävä kovasti töitä, käytettävä harjoitteluun paljon aikaa ja omistauduttava asialleen.

  • Voin kertoa pelaajille, miksi olen itse nauttinut palaamisesta, ja mikä minua on motivoinut. Jokaisella pelaajalla on totta kai mahdollisuus tehdä omat valintansa ja päättää, mihin aikansa käyttää. Aina kun kuulen jonkun lopettavan kokonaan, kyseessä on ikävä uutinen. Pelaajien omia ratkaisuja on silti ymmärrettävä ja kunnioitettava, Vesa jatkaa.
  • Itselläni oli pelaajaurani aikana Keith (Keke) Armstrongin kaltaisia hyviä ja vaativia valmentajia. Hän oli samalla ihmisläheinen. Olen varmasti tätä kautta saanut jotakin omaan tapaani valmentaa. Olen vaativa.-

Wimmer korostaa niin valmentajana kuin isänä, että KoiPS on kehittynyt koko ajan hyvin positiiviseen suuntaan. Etenkin oman tekonurmikentän valmistuminen oli hänen mielestään merkittävä askel eteenpäin. Vesan nuorempi poika Oliver pelaa seuran nollakaseissa.

  • Olen iloinen, että toimintaan satsataan. KoiPS:ssa on ammattitaitoisia työntekijöitä. On hienoa, ettei asioita tarvitse tehdä yksin. Seuran apu ja tuki ovat koko ajan lähellä.

Nollanelosten ensisijainen tavoite kauden 2018 Etelä-Länsi -liigassa on sijoittua kuuden joukkon eli puolivälin yläpuolelle. Kuten Wimmer sanoo, kilpailu on kovaa, mutta viime kevään kolmas ja syksyn neljäs sija antavat tavoitteille katetta. 

  • Joukkueemme on talven aikana muuttunut aika paljon. Meillä on erittäin potentiaalisia pelaajia, mutta pelin taso on vielä ailahdellut. Pelitapa on saatava toimimaan, joten maltti on pidettävä mukana. Tarkoituksena on tietysti pelata ja menestyä mahdollisimman hyvin.

Vesa lähettää lopuksi KoiPS:n kaikille pelaajille ja näiden vanhemmille kannustavia terveisiä. Viesti on tärkeä.

  • Toivotan pelaajille tsemppiä omatoimiseen harjoitteluun. Kun lumet ovat sulaneet, odotan näkeväni Kotitekiksellä isoja määriä lapsia ja nuoria treenaamassa. Tämä vaatii tukea myös vanhemmilta, joiden oma esimerkki kannustaa tyttöjä ja poikia lähtemään laitteiden äärestä ulos liikkumaan.

KoiPS kiittää Vesa Wimmeriä haastattelusta sekä toivottaa hänelle ja koko nollanelosten joukkueelle erinomaista futiskautta 2018!