SINIVALKOINEN BLOGI - HUHTIKUU

9.4.2018


Räty ja Litmanen

Puheenaihe on ehkä arka ja vaikea. Se herättää tunteita. Se jakaa mielipiteitä. Se saattaa altistaa tarpeettomaan mustavalkoisuuteen. Siitä on silti tärkeää keskustella, kun keskustellaan lasten ja nuorten urheilusta. Sitä on käsitelty tässä blogissa joskus aiemminkin.

Kilpailu ja kilpailullisuus. Voitontahto. Tavoitteellisuus. Halu menestyä. Yksinkertainen pyrkimys olla vastustajaa parempi. Kaikki nämä käsitteet linkittyvät toisiinsa ja muodostavat yhden ison kokonaisuuden. Yksi kokee ne elimelliseksi osaksi koko urheilun ydintä, toinen miltei kirosanoiksi.

Yle Areenalla on kuunneltavissa mainio radio-ohjelmasarja Urheilu-Suomi – henkilökuvat, jonka jaksoissa pääsevät ääneen nykyiset ja entiset huippu-urheilijat, valmentajat ja alan muut vaikuttajat. Puolisen tuntia kestävissä haastatteluissa päästään ansiokkaasti heidän intohimonsa lähteille ja syviin kerroksiin. Kannattaa tutustua: Yle Areena

Jopa häkellyttävän useiden ohjelmasarjassa vierailleiden henkilöiden puhetta leimaa hyvin vahvasti yksi yhteinen teema: halu harjoitella, halu kehittyä, halu kilpailla, halu menestyä, halu voittaa. Eli luontainen tarve toteuttaa urheilun ikiaikaista ja universaalia perustarkoitusta.

Tämä pätee jääkiekkoilija Noora Rädystä jalkapalloilija Jari Litmaseen, aitajuoksija Arto Bryggaresta uimari Jani Sieviseen, koripalloilija Hanno Möttölästä taitoluistelija Kiira Korpeen, mäkihyppääjä Toni Niemisestä nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäkeen. Ei ole sattuma, että heistä jokainen nousi tai on noussut maailman huipulle.

Haastateltavien sanoista ei välity tuska tai ahdistus. Paineistakin puhutaan, mutta ne koetaan itsestään selväksi osaksi niin urheilijan sielunmaisemaa kuin koko urheilua. Tappiot, surut, pettymykset ja kyyneleet kulkevat yhtä lailla urheilussa kuin koko elämässä sopuisasti voittojen, ilojen, onnistumisten ja hymyn rinnalla.

Miksi kieltää tai jopa estää ihmisen oikeus inhimillisimpiin perustunteisiin? Jotkut tätä tuntuvat lasten ja nuorten urheilussa yhä tekevän, toivottavasti sentään tiedostamattaan.

Kilpailua ei ole syytä pelätä, sillä se ei sulje pois urheilun muita tärkeitä arvoja, kuten sosiaalisuutta, leikinomaisuutta, yhteisöllisyyttä, hyviä käytöstapoja, toisen kunnioitusta, mahdollisuutta epäonnistua, tätä kautta motivoitua ja oppia taas lisää. Koska ylivoimainen valtaosa lapsista itsekin nauttii kisailusta ja kilpailusta, miksei antaa heille siihen mahdollisuutta?

Ylen radio-ohjelmasarjassa on toinenkin haastateltavia vahvasti yhdistävä tekijä. Melkein kaikki nostavat esiin vanhempiensa tärkeän roolin urheilu-uran alkuvaiheissa ja miksei myöhemminkin. Omalle huipulleen tähtäävälle nuorelle on korvaamattoman tärkeää saada läheisiltä tarvittavaa tukea, apua, kannustusta.

Kun kodin ilmapiiri on liikunta- ja urheilumyönteinen, nuori on valmis kestämään kovatkin kilpailutilanteet. Hänellä on oikeus saada kokea niin tappiontuska kuin voitonriemu. Oikeus saada urheilla.  

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.