SINIVALKOINEN BLOGI – KESÄKUU

20.6.2018


MM-karnevaaleissa sattuu ja tapahtuu

Pelin henki on alusta asti ollut selvä. Ei yllätä, että jalkapallon MM-lopputurnauksessa on vahvoja karnevaalitapahtuman piirteitä. Kun kisoja on pelattu vasta noin viikko, otteluista ei ole puuttunut värikkäitä vaiheita ja piristäviä yllätyksiä.

Tarkkasilmäinen katsoja saattoi esimerkiksi Espanjan ja Portugalin välisessä pelissä panna merkille, kuinka toisilleen hyvinkin tutut pelaajat vaihtoivat jonkin kaksinkamppailutilanteen yhteydessä muutaman leikkimielisen sanan. He ikään kuin iskivät silmää kisojen rennolle hengelle.

Turnaus on kuin jalkapallon maailmannäyttely, jossa jotkut kansainvälisesti toistaiseksi tuntemattomat pelaajat saavat näyttää kykynsä. He voivat onnistumistensa myötä herättää suurseurojen kiinnostuksen ja allekirjoittaa uransa mahdollisesti tärkeimmän sopimuksen.

Joinakin MM- tai EM-kisavuosina on kuultu turnauksen ulkopuolelle jääneiden pelaajien kommentteja siitä, etteivät päävalmentajan valinnat jääneet harmittamaan. Pikemminkin päinvastoin.

Kun takana on pitkä ja raskas seurajoukkuekausi, joka on saattanut sisältää kolmen tai neljänkin eri kilpailun tärkeitä pelejä, A-maajoukkueen arvokisaottelut eivät aina jaksa kiinnostaa. Ennen kuin uusi kausi alkaa, monesti on mukavampi viettää perheen kanssa lomaa kuin olla kuukauden päivät vieraassa ympäristössä MM- tai EM-kisoissa. 

Tarkoitus ei ole vähätellä arvoturnausten merkitystä, vaan asettaa eri kilpailujen asema oikeisiin mittasuhteisiin. Esimerkiksi nyt pelattavaa lopputurnausta televisiosta seuraavan nuoren pelaajan on hyvä ymmärtää, että seurajoukkueet pelaavat keskimäärin huomattavasti laadukkaampaa jalkapalloa kuin maajoukkueet.

Kaikki tietävät, että maajoukkueiden käytettävissä oleva aika harjoitella ja olla yhdessä on varsin vähäinen. Tämä myös näkyy. Olisiko esimerkiksi Bayern München sortunut koskaan vastaaviin puolustusvirheisiin kuin Saksa alkulohkopelissään Meksikoa vastaan? Ei varmasti.

MM-lopputurnaus on joka tapauksessa mainio tapahtuma, jonka seuraamista voi suositella jokaiselle jalkapallosta kiinnostuneelle lapselle ja nuorelle. Pelien taso vaihtelee hyvinkin rajusti, mutta pelaajat tekevät seurajoukkuejalkapalloa rennommassa ilmapiirissä näyttäviä suorituksia, joista voi ottaa oppia.

Koivukylän Palloseura toivottaa kaikille MM-kisoja seuraaville pelaajilleen antoisaa futiskesän jatkoa!  

PS. KoiPS haluaa tässä yhteydessä myös onnitella entistä pelaajaansa Sonja Fermiä valinnasta Helmariturnauksen All Stars -peliin sekä toivottaa koko jäsenistölleen oikein hyvää juhannusta!

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.