SINIVALKOINEN BLOGI – HEINÄKUU

16.7.2018


Keskikentän pikkujättiläinen

Sunnuntaina päättyneessä futiksen MM-lopputurnauksessa pelasi iso joukko maailmanluokan huippuhyökkääjiä, joiden ääritaitavia pallollisia suorituksia ovat nuoret pelaajat varmasti omatoimisissa harjoituksissaan jäljitelleet. Hyvä niin!

Jo pelkästään välierissä nähtiin Antoine Griezmannin, Kylian Mbappén, Eden Hazardin, Romelu Lukakun, Harry Kanen ja Mario Mandzukicin kaltaisia tähtihyökkääjiä.

Loistavan Ranskan maailmanmestaruus on ansaittu, mutta MM-kisojen ylivoimaisesti vaikuttavin pelaaja oli Kroatian kapteeni Luka Modric. Real Madridin keskikenttämies on lähellä täydellistä jalkapalloilijaa, ikään kuin koko peli pienoiskoossa.

Syyskuussa 33 vuotta täyttävä Modric on pelaaja, josta jokaisen nuoren futaajan kannattaa ottaa oppia – nyt kun vielä ehtii. Hänen monipuolisuutensa ja kokonaisvaltaisuutensa vetävät katsojan välillä sanattomaksi. Kuinka joku yksinkertaisesti voi olla noin hyödyllinen joukkueelleen?

Kroaatin joka ikinen peliteko on valjastettu palvelemaan yhteistä etua. On kyse sitten hyökkäyksen eri vaiheista, korkeasta tai matalasta puolustamisesta, erikoistilanteista tai henkisestä johtajuudesta, Modric näyttää esimerkkiä. Hän ei korosta itseään, mutta erottuu väkisinkin joukosta.

Modric on klassinen joukkuepelaaja, joka saa ympärillään pelaavat onnistumaan ja jopa loistamaan. Hän kunnioittaa minkä tahansa kollektiivisen toiminnan klassisia lainalaisuuksia eli tekee valintoja yhteisölle ja osana yhteisöä. Joukkue on hänelle pyhä.

173-senttinen ja 65-kiloinen keskikenttäpelaaja on malliesimerkki jalkapalloilijasta, joka osoittaa käytännössä, ettei futisfysiikka ole yhtä kuin pituus ja paino. Kyse on pikemminkin tasapainosta, kehonhallinnasta, koordinaatiosta, rytmiikasta, riittävän matalasta painopisteestä, tilanteen mukaisesta askeltiheydestä, ennakoinnista, oikeista ajoituksista kamppailutilanteissa, kyvystä taklata ja ottaa kontaktia vastaan.

Saattaa tuntua alkeelliselta sanoa, että Modric ymmärtää mitä peli on, mutta juuri tähän tiivistyy paljon. Jalkapallo ei ainakaan ole pelkkiä neymarjuniormaisia pallollisia sirkustemppuja tai ainoastaan ruotsalais-islantilaista tiivistä puolustamista.

Peli on iso ja kompleksinen kokonaisuus, joka koostuu pallollisesta ja pallottomasta vaiheesta. Tilanteenvaihdoista. Erikoistilanteista. Joukkueiden ja pelaajien teknisistä, taktisista, fyysisistä, henkisistä ja sosiaalisista ominaisuuksista. Valmentajien ratkaisuista. Tuomarien, yleisön ja säätilan vaikutuksesta kenttätapahtumiin. Elämästä.

Tämä kaikki on Modricille itsestään selvää, futiksen laki. Kuinka luontevasti, tehokkaasti ja tyylikkäästi hän tulkitseekaan pelin eri vaiheita ja muuttuvia tilanteita! Kenttä on hänelle kuin koti, missä voi olla täysin oma itsensä.  

Luka Modric tuskin edes itse tietää, kuinka merkittävä pelillinen esikuva hän lienee eri maalaisille lapsille ja nuorille. Hän ”vain” pelaa jalkapalloa.  

Mitri Pakkanen

Kirjoittaja on urheilutoimittaja ja jalkapallovalmentaja, joka on toiminut KoiPS:ssa Fortum Tutorina.