Yleisiä ohjeita uusille pelaajille

Joukkueiden välillä saattaa olla pieniä eroja toimintatavoissa mutta näillä pääsee alkuun.

Tervetuloa mukaan Koivukylän Palloseuran toimintaan.

Ohessa muutama asia, jotka on hyvä tietää ja ottaa huomioon harrastusta aloittaessa.

 VARUSTEET JA VÄLINEET

On toivottavaa että jokaisella pelaajalla on oma pallo, mutta ensimmäisessä harjoituksessa voi käyttää myös joukkueen palloja. Omaan palloon tulee kirjoittaa selvästi oma nimi ja joukkue. Pallon koko vaihtelee ikäluokan mukaan, joten tarkista ikäluokkasi käyttämän pallon koko joukkueenjohtajalta tai valmentajalta.

Jalkapallon voi aloittaa joko sopivilla lenkkareilla tai jalkapalloon tarkoitetuilla kengillä (nurmi- tai keinonurmi- ja hiekkapelikenkä). Jalkapallokenkä ei saa olla liian pieni eikä liian suuri, ns. kasvuvaraa ei saa olla.

 • Liian pienet kengät puristavat, hiertävät ja tekee potkaisemisesta vaikeaa.
 • Liian suurilla kengillä pallotuntuman hakeminen on vaikeaa. 
 • Lenkkarit kuluvat huomattavasti nopeammin kuin nappulakengät, eikä pito ole yhtä hyvä. Hyvällä hoidolla nappulakengät kestävät kauemmin (puhdistus, kuivaus, lankkaus).

Säärisuojat ovat pakolliset jokaisella pelaajalla. Vakuutus ei korvaa jalkavammoja jotka ovat aiheutuneet ilman säärisuojuksia pelaavalla/harjoittelevalla. Nykyaikaiset suojukset suojaavat myös arkoja nilkan luita ja nivelsiteitä. Hanki oikean kokoiset säärisuojat. Liian suuret suojat vaikeuttavat liikkumista ja pallonhallintaa.

Jalkapalloiluun tarkoitettuja pelisukkia on hyvä käyttää harjoituksissa.

Juomapullo sekä ulko- että sisäharkoissa on välttämätön. Pelaajien on hyvä alusta asti oppia juomaan nestettä (vettä) riittävästi, sekä ennen harkkoja, harkkojen aikana ja jälkeenkin. Ulkoharkoissa, varsinkin jos on pakkasta, voi olla hyvä olla jotain lämmintä juotavaa mukana.

Joukkueet harjoittelevat läpi vuoden ulkona, talvikaudella myös sisällä. Lisäksi joukkueilla voi olla oheisharjoitteluna painia, judoa, juoksua yms.

Ulkona on hyvä ottaa huomioon sääolot pukeutumisessa. Toppavaatteita ei kannata pukea pakkasellakaan, niissä on hankala liikkua ja tulee tukala hiki. Urheilukerrasto, tai parikin, tuulipuvun alla on hyvä asuste ulkoharjoituksiin.

Talvella juomaksi termospulloon kannattaa laittaa laimeaa ja lämmintä (ei kuumaa) mehua.

Kesällä käytetään sään mukaan shortseja/verryttelyhousuja + sinistä t-paitaa, hiekkakentällä verryttelyhousut tai hiekkapelihousut. Sisäharjoituksissa shortsit, t-paita ja sisäpelikengät.

Pelaajat voivat itse hankkia seura-asuja ja muita varusteita suoraan Stadiumilta (kotisivujen STADIUM logon kautta), tai joukkueen varustavastaavan kautta.

 • Yhtenäinen asu harjoituksissa ja pelikenttien ulkopuolella on toivottavaa ja vahvistaa joukkueen yhteishenkeä. Vanhemmissa ikäluokissa on yleensä määritellyt treeniasut. 
 • Lisätietoa saat oman joukkueesi varustevastaavalta.

PELIPASSI JA VAKUUTUS

Jokaisella pelaajalla tulee olla jalkapallotapaturmia kattava vakuutus.

 • Jos uudelle pelaajalle otetaan vakuutus lisenssin (pelipassin) yhteydessä, vakuutus ei välttämättä ole voimassa heti ensimmäisistä harkoita alkaen. Tällöin pelaaja osallistuu omalla vastuulla, jos joukkueenjohtaja yleensäkin sallii pelaajan ilman vakuutusta osallistua.
 • Jos pelaajalla on oma jalkapallotapaturmia kattava vakuutus, tulisi siitä toimittaa allekirjoitettu vakuutustodistus joukkueenjohtajalle ennen ensimmäisiä harjoituksia.

Peleihin pääsee vain pelaajat jolla on voimassa oleva lisenssi (ja tietenkin vakuutus)

 • Pelaajalle otetaan seuran toimesta vakuutus, joka astuu voimaan kun vanhemmat ovat maksaneet laskun ja tilitapahtuma on rekisteröitynyt palloliiton järjestelmään
 • Sama koskee mahdollista vakuutusta joka otetaan lisenssin yhteydessä

HARJOITTELUA LÄPI VUODEN

Joukkueet harjoittelevat ikäluokista riippuen kolmesta viiteen kertaa viikossa läpi vuoden.

 • Talvikaudella harjoitukset pidetään sekä ulkona, hallissa että koulujen liikuntasaleilla
 • Kesäkaudella harjoitukset ovat pääsääntöisesti omalla kentällä (Kotitekis) ja osittain muilla Vantaan Kaupungin nurmi/tekonurmikentillä
 • Osa joukkueista harjoittelee mahdollisesti myös hiekkakentillä

Talvella joukkueilla on pakkasrajat, jotka määrittelevät pidetäänkö treenit vai ei.

KUSTANNUKSET, TOIMINTAMAKSU

Joukkueen kuukausittaisen toimintamaksun suuruuden päättävät vanhemmat yhdessä vanhempainpalavereissa joukkueenjohtajan ja rahastonhoitajan tekemän varainkäyttösuunnitelman pohjalta.

Joukkueiden toimintamaksu vaihtelee paljonkin ja oman joukkueesi/ikäluokkasi maksun saat tietään joukkueenjohtajalta tai taloudenhoitajalta.

Toimintamaksuun sisältyy:

 • kenttä- ja tilavuokrat
 • mahdolliset valmentaja- ja muut palkkiot
 • sarja- ja turnausmaksut
 • ykköspelipaita

Erikseen laskutettavia maksuja ovat esimerkiksi:

 • pelipassit ja vakuutukset
 • seuran jäsenmaksu
 • harjoitus ja pelivarusteet (ei ykköspelipaita)

Henkilökohtaiset varusteet tulee jokaisen pelaajan kustantaa itse, esim. kengät ja pallon.

Lisätietoa maksuista saat ikäluokkasi joukkueenjohtajalta ja rahastonhoitajalta.

JOUKKUEEN TOIMIJAT

Vastuuvalmentaja suunnittelee ja toteuttaa, apuvalmentajien avustuksella, harjoituksia ja ohjaa joukkuetta peleissä. Vastuuvalmentaja myös vastaa peluuttamisista ja joukkueiden nimeämisestä peleihin ja turnauksiin.

 • Apuvalmentajat toimivat vastuuvalmentajien apuna harjoituksissa ja peleissä.

Joukkueenjohtajan eli "jojon" tehtävänä on mm.  joukkueen ilmoittaminen sarjoihin sekä turnauksiin, toimintasuunnitelman ja varainkäyttösuunnitelman tekeminen yhdessä taloudenhoitajan kanssa. Jojo valvoo, että kaikilla pelaajilla on sekä vakuutus- että lisenssiasiat asianmukaisesti hoidettu.

Taloudenhoitaja vastaa joukkueen talousasioista. 

Huoltajien tehtävänä on huolehtia joukkueesta harjoituksissa ja otteluissa. Huoltaja toimii valmentajan apuna, paikkailee pikkuhaavat, lohduttaa ja sitoo kengännauhoja. Huoltaja voi myös neuvoa pelaajia varusteasioissa. Huoltaja toimii joukkueen ea-henkilönä.

Varustevastaava hoitaa joukkueiden seura- ja peliasutilaukset.

Vanhempien rooli: Ilman vanhempien osallistumista jalkapalloseuran toimintaan, ei olisi seuraa eikä joukkueita. Vanhemmat kantavat valmentajan ohella vastuun pelaajien kannustamisesta joukkueharrastukseen ja urheiluun.