Lisätietoja toiminnasta

Lohja Cup elokuu 2019

 

Koivukylän Palloseuran Tytöt 2006 ja 2007 -joukkue (”KoiPS T0607”) toimii seuran arvojen ja valmennuslinjauksen mukaisesti.

(Kaudelle 2019-2020 joukkueeseen liittyvät myös 2008- ja 2009-syntyneet tytöt, joten joukkueen nimi tulee olemaan KoiPS T06-09.)

 

Toiminnan periaatteet

 

Jalkapallokausi kestää marraskuun alusta lokakuun loppuun. Kauden 2018-2019 toimintasuunnitelma on tiivistetty oheiseen minuutin kestävään kalvoesitys-videoon toiminnan periaatteista. (Kalvoesitys-videot kannattaa katsoa isolla näytöllä koko ruudun tilassa.)

 

Joukkueella on tapahtumia noin 3 kertaa viikossa, joskus enemmänkin. Se on melko paljon, varsinkin kun elämässä on muitakin mielenkiintoisia asioita kuin jalkapallo. Osa pelaajista käy lähes kaikissa tapahtumissa, osa osallistuu harvemmin, kuka mistäkin syystä. Joillakin on muita harrastuksia (uinti, lentopallo, musiikki, voimistelu, partio, kuvaamataito, jne.), toiset taas eivät halua käydä kuin kerran, pari viikossa. Kaikille tulee ajoittain yllättäviä esteitä (koulun disko, kaverin synttärit). Koulu menee aina jalkapallon edelle, jos kokeisiin täytyy lukea, harkat saattavat jäädä väliin.

 

Joukkue pyrkii luomaan ympäristön jossa on mahdollista tulla siksi pelaajaksi, mikä haluaa olla. Jos haluaa vahvasti kehittyä jalkapalloilijana, pystyy osallistumaan enemmän. Jos pääsee vain kerran viikossa nauttimaan jalkapallosta, on sekin hyväksyttyä. Harjoitusten ja pelien tulisi olla paras hetki viikossa, se ei tapahdu pakottamalla.

 

Valmennuksen periaatteet

 

Valmennus on tärkein yksittäinen tekijä siinä, että jalkapallo todellakin on paras hetki viikossa. Oheisessa minuutin kestävässä kalvoesitys-videossa käydään läpi valmennuksen periaatteet ja tavoitteet.

 

Harjoituksissa ja peleissä puhutaan paljon tasapainosta. Se saattaa olla yksittäisen pelaajan tasapaino esimerkiksi potkaistaessa, usein se on joukkueen tasapaino kentällä. Tasapaino liittyy myös valmentamiseen. Toiminnan täytyy olla hauskaa, mutta sen täytyy yhtä aikaa olla laadukasta ja eteenpäin vievää. Harjoitusten on hyvä olla pelinomaisia, mutta niissä täytyy huolehtia myös lihashuollosta. Pelien voittaminen on ihanaa, mutta voittaminen siten, että vain parhaat pelaavat on tylsää - tässäkin on kysymys tasapainosta.

 

Tasapainoillessa välillä tulee virheitä ja pudotaan. Kun naru on sopivalla korkeudella, mitään vahinkoa ei tapahdu, vaan astutaan sille takaisin ja tasapainoillaan lisää. Virheiden tekeminen on sallittua, ja niitä tapahtuu kaikille. Niin pelaajille kuin valmentajillekin. Omista virheistään oppii.

 

Vammojen ennaltaehkäisy

 

Jalkapallo on kontaktilaji ja loukkaantumiset haitallisia sekä pelaajalle itselleen että koko joukkueelle.

Lohja Cup elokuu 2019

 

Joukkuetta tukee seuran fysiikkavalmentaja, joka vetää viikottain fysiikkaosiot ennen ja jälkeen kenttävuoron sekä ohjaa joukkueen fysiikkaharjoittelua. Tärkeä osa vammariskin pienentämistä on riittävä lepo. Unta täytyy saada riittävästi ja tässä vanhempien rooli vuorostaan korostuu.

 

Peleihin tulemme paikalle 45 minuuttia ennen pelin alkua jotta ehdimme sekä henkisesti että fyysisesti lämmitellä ja valmistautua otteluun. Se on tärkeä osa vammojen ennaltaehkäisyä. 

 

Ravinto ja terveet elämäntavat

 

Jalkapallon pelaaminen on raskasta. Jos ei syö oikein, ei pelaaminenkaan suju hyvin ja harjoituksissa on tylsää. Kun opettelee syömään ja juomaan oikein, kantaa se oppi pitkälle myös jalkapallon ulkopuolelle.

Lounashetki turnauksessa huhtikuussa 2019

 

Ravinnon suhteen pätee sama totuus kuin muuhunkin jalkapallon opetteluun: Valmentaja ja vanhemmat voivat opettaa sitä, mutta pelaajan itse täytyy oivaltaa asia ja haluta panostaa siihen. Löytää itselleen sopivat ruokailutottumukset. Vanhan kansan näkemyksen mukaan hevosenkin voi viedä veden ääreen, mutta sitä ei kuulemma pysty pakottamaan juomaan.

 

Toiminnan kustannukset

 

Jalkapallon harjoittelun ja pelaamisen kokonaiskustannukset koostuvat useista eri osa-alueista. Vuosibudjetti tehdään kauden alussa (loka-/marraskuu) joukkueen vanhempainkokouksessa. Siellä käytännössä päätetään kuinka kallista toiminta on kauden aikana. 

 

Osa maksuista maksetaan seuralle, osa joukkueelle ja osa muualle (esim. pelilisenssi, varustehankinnat tai turnausmaksut). Kustannukset saattavat myös vaihdella pelaajittain. Esimerkiksi seuran kausimaksu on pienempi jos samasta perheestä useampi sisarus pelaa tai pakollinen urheiluvakuutus voi olla eri hintainen sen mukaan, ottaako sen yhdessä Palloliiton pelipassin (”lisenssi”) kanssa vai onko pelaajalla sellainen jo ennestään vaikkapa perheen keskitettyjen vakuutusten kautta. Jos pelaajalla on vanhempien sisarusten peruja varusteita, saattavat varustekustannukset jäädä muita pienemmäksi. Jos pelaaja osallistuu erilliseen tehoryhmätoimintaan, tulee siitä myös pelaajalle lisäkustannuksia, samaten matkaturnauksista, joiden matkakustannukset peritään vain kyseiseen turnaukseen osallistuvilta pelaajilta.

 

Seuraavassa listattuna karkeasti joukkueemme toiminnan kustannukset. Listaus on yllä esitetyistä syistä vain suuntaa-antava.

 

 • Maksut seuralle (lisätietoja Jäsenmaksut-sivulla):
  • Seuran jäsenmaksu 15 €/vuosi
  • Seuran kausimaksu 170 €/vuosi
  • Seuran erillinen tehoryhmäharjoittelu (nimetyille pelaajille) n. 150 €/vuosi + erilliset tehoryhmäleirit n. 100 €/vuosi
 • Maksut piirille ja vakuutukset (lisätietoja Palloliiton Pelipassit-sivulta):
  • Pelipassi (”lisenssi”) ja vakuutus 80 €/vuosi
 • Maksut joukkueelle (nämä päätetään vanhempainkokouksessa):
  • Joukkueen toimintamaksu n. 65€/kk = 780 €/vuosi
  • Peli- ja harjoitusvarusteet n. 100 €/vuosi
  • Matkaturnausten erilliskustannukset (matkat, yöpymiset, ruokailut, jne.) enintään n. 150 €/vuosi
  • Muut satunnaiset erillistapahtumien kustannukset (esim. katsomaan liigaottelua tai käynti vaikkapa uimassa) enintään n. 50 €/vuosi
Naisten A-maaottelussa Suomi-Puola huhtikuu 2019

 

Kustannuksista suunnilleen kolmannes maksetaan seuralle ja piirille sekä loput kaksi kolmannesta joukkueelle päivittäistoiminnan käytännön pyörittämiseksi (jota on esim. kenttämaksut, valmentajien korvaukset, erotuomarimaksut, harjoitusvälineet, yms.).

 

Koivukylän Palloseurassa joukkueet eivät kustanna minkään muun joukkueen toimintaa (kuten vaikkapa seuran edustusjoukkuetta). Seuran maksuilla mahdollistetaan seuran toiminta, joukkueen maksuilla mahdollistetaan joukkueen toiminta. Kumpikaan ei tuota voittoa, vaan kaikki tulot käytetään toimintaan.

Yhteensä vuositasolla kustannukset siis haarukassa n. 1100 - 1600 €/vuosi. Karkeasti pyöristäen varsinaista toimintaa voi laskea olevan vuodessa noin 250 tuntia (harjoitukset ja pelit yhteensä à 1,5 tuntia), jolloin toiminnan tuntihinnaksi tulisi n. 5 - 6,5 €/tunti mikäli osallistuu kaikkiin tapahtumiin.

 

Aikuisten rooli joukkueessa

 

Lasten jalkapallojoukkue ei toimi ilman aikuisia vetäjiä. Aikuisille on tarjolla selkeästi kahta erilaista roolia: Toimihenkilön rooli ja vanhemman rooli.

 

Toimihenkilön rooli

 

Joukkueen pyörittäminen vaatii muutamia erilaisia toimihenkilöitä. Yleensä kaikki toimihenkilöt ovat joukkueessa pelaavien lasten vanhempia. Valmentajat saattavat olla poikkeuksia.

 

Seuran Yleisiä ohjeita uusille pelaajille -sivulla on käyty toimihenkilöiden tyypilliset tehtävänkuvat läpi.

 

KoiPS T0607 -joukkueessa nuoria apuvalmentajia ja seuran ammattivalmentajia (fysiikka- ja maalivahtivalmentajat) lukuunottamatta kaikilla toimihenkilöillä on oma lapsi pelaajana. Joukkueen pyrkimyksenä on, että kukaan ei joutuisi ”väkisin” toimihenkilöksi, vaan että sekin toiminta olisi oikeasti vapaaehtoista ja lähtisi oman ilon kautta. Oman lapsen kanssa harrastaminen on erittäin palkitsevaa, yhteisen harrastuksen myötä vanhemman ja lapsen suhde pysyy usein läheisenä myös murrosiän vaikeimpina vuosina.

 

Vanhemman rooli

 

Kaikki vanhemmat eivät halua tai kykene osallistumaan joukkueen toimintaan toimihenkilönä. Kuten pelaajienkin kohdalla, myös vanhempien osalta pakkoa pyritään välttämään. On täysin hyväksyttyä vain kuljettaa lapsensa harjoituksiin ja osallistua toimintaan pelkästään laskut maksamalla.

 

Joukkueen toiminnan kustannukset katetaan kokonaisuudessaan vanhempien lompakosta ja mahdollisesti erilaisilla talkooluonteisilla töillä (esimerkiksi turnausten järjestäminen). Vähintään kerran vuodessa kauden alussa (loka-marraskuussa) joukkueella on vanhempainkokous, jossa vanhemmat päättävät toiminnan raameista. Siellä päätetään myös taloudesta. Menopuolta ja tulopuolta voi säätää esimerkiksi tapahtumien määrää tai toimihenkilöille maksettavia korvauksia muuttamalla.

 

Laatulupaus

 

KoiPS T0607 -joukkueessa pyritään harjoittelemaan jalkapalloa niin korkealuokkaisesti kuin suinkin vain mahdollista. Tavoitteena on, että harjoitusten ja pelien tulee olla paras hetki viikossa.

 

Uskomme, että paras tie siihen on avoimuus ja tasapaino kaikessa toiminnassa. Kun tehdään, tehdään täysillä, kun levätään, levätään täysillä. Kun kilpaillaan, kilpaillaan täysillä, kun opetellaan, opetellaan nöyrästi. Tapahtumat ovat avoimia tilaisuuksia, vanhemmat ovat aina tervetulleita seuraamaan harjoituksia ja pelejä.

Harjoitusten ja pelien tulee olla paras hetki viikossa!
Harjoitusten ja pelien tulee olla paras hetki viikossa!